Bohol is zowel een provincie als een eiland in de Filipijnen. Het natuurrijke eiland is gelegen middenin de Visayas ten oosten van Cebu. Bohol bestaat uit twee eilanden: het grote eiland Bohol en het aangrenzende eilandje Panglao. Panglao staat vooral bekend om het mooie en levendige Alona Beach. Op het rustigere Bohol vind je de bijzondere Chocolate Hills, mooie watervallen, avontuurlijke cave pools en de relaxte stranden van Anda. Ook zijn er op het eiland meer dan 100 grotten te vinden. De beste reistijd voor Bohol is van januari t/m april. Wil je alle bezienswaardigheden op Bohol in de Filipijnen ontdekken? Trek dan minimaal drie dagen uit om het eiland te verkennen.

Scooter huren op Bohol

De leukste manier om bezienswaardigheden op Bohol te ontdekken is per scooter. De wegen zijn goed en je kunt op veel plekken (en vaak ook bij je accommodatie) een scooter huren. De prijs ligt meestal tussen de €6-€10 per dag. Wij betaalden 500 peso en huurde de scooter bij onze accomodatie. De meeste backpackers verblijven op Panglao en beginnen hier hun scooteravontuur. Vanaf Panglao rijd je naar het grote eiland Bohol. Bohol en Panglao zijn met elkaar verbonden door een grote brug waar al het verkeer gewoon overheen kan. Hoe verder je het binnenland in gaat, des te rustiger het wordt op de weg. De route die wij hieronder beschrijven gaat vanaf Panglao naar de Tarsier Sanctuary, Loboc, het Man-made Forest, de Chocolate Hills, Anda en via een aantal watervallen weer terug naar Panglao.

De wegen op Bohol in de Filipijnen

Tarsier Sanctuary

De eerste stop die je kunt maken is bij het Philippine Tarsier and Wildlife Sanctuary. Dit is een rehabilitatiecentrum voor spookdiertjes. Deze 12 cm grote zoogdieren hebben een opvallend uiterlijk met hun grote ogen. Spookdiertjes zijn met uitsterven bedreigd en leven nog maar op een paar plekken ter wereld. Om de diertjes te bewonderen betaal je €1 entree en vervolgens loop je samen met een gids door een stukje jungle. Wij hebben hier 5 tarsiers gespot. In Bohol zijn twee verschillende opvangcentra voor spookdiertjes gevestigd: The Philippine Tarsier and Wildlife Sanctuary en de minder goed aangeschreven Loboc Tarsier Conservation Area. Het tweede opvangcentrum schijnt officieel niet eens een opvang te zijn en wordt niet gesteund door de wet. Wil je deze diertjes zien? Breng dan dus een bezoek aan The Philippine Tarsier and Wildlife Sanctuary gelegen in Corella.

Spookdiertje op Bohol in de Filipijnen
Een spookdiertje in het Philippine Tarsier and Wildlife Sanctuary

Loboc

Na de spookdiertjes rijd je verder en kom je na zo’n 12 kilometer in het plaatsje Loboc. De bekendste activiteit hier is de Loboc River Cruise. Je stapt op de boot en vaart over de rivier door de jungle heen. Tijdens de boottocht kun je ondertussen een hapje eten op dit drijvende restaurant. Onderweg vaart de boot langs hutjes van locals in de prachtige omgeving van Loboc. Aan het einde van de route kom je bij mooie watervallen, de Busay Falls. De cruise duurt 1 tot 2 uur en kost 450 peso (= €7) per persoon. In Loboc vind je meerdere aanbieders waar je ter plaatse een tour kunt boeken.

Loboc rivier cruise op Bohol in de Filipijnen
Locals op een boot tijdens de rivier cruise in Loboc

Heb je nog niet genoeg gehad van de rivier? Dan kun je bij het Loboc Eco-Tourism Adventure Park ziplinen over de rivier. Je vliegt als het ware over de jungle, rivier en watervallen. De zipline duurt helaas maar heel kort (ongeveer een minuut) en kost 350 peso (= €5,50) heen en weer. Als je vanuit Loboc verder rijdt kun je nog een leuke tussenstop maken bij de Bamboo Hanging Bridge: een van bamboe gemaakte brug die over de rivier hangt. Een van de andere bezienswaardigheden in Loboc is de oude Loboc Church.

Bamboe brug boven Loboc rivier
De Bamboo Hanging Bridge

Man-made Forest

Als je vanaf het Loboc verder rijdt in de richting van de Chocolate Hills, rijd je onderweg door het Man-made Forest. Zoals de naam al zegt is dit een bos gemaakt door de mens. Je rijdt hier tussen rijen bomen door die als het ware een soort tunnel vormen. Een mooi gezicht en een leuke plek voor een korte stop. Blijf tijdens het rijden wel goed opletten want sommige toeristen stoppen hier midden op de weg om foto’s te maken. Er gaan ook dagtours naar het Man-made Forest, maar we raden je aan gewoon zelf de scooter te pakken.

Het bos van het Man-made Forest op Bohol in de Filipijnen
Man-made Forest

Chocolate Hills

Vanaf het Man-made Forest kun je vervolgens verder rijden richting de Chocolate Hills. Dit is een van de grootste en meest bekende bezienswaardigheden van Bohol. Je vindt deze heuvels van kalksteen in de omgeving van het plaatsje Carmen. Hier staan ruim 1000 kegelvormige heuvels met een hoogte tussen de 30 en 50 meter. De heuvels zijn grotendeels begroeid met gras maar in het droge seizoen worden de heuvels bruin. Daardoor lijken ze op grote chocolade bergen, vandaar de naam ‘Chocolate Hills’. Om de Chocolate Hills te bewonderen, rijd je naar één van de viewpoints. Bij het bekendste viewpoint betaal je 50 peso entree en rijd je vervolgens langs een tolhokje de heuvel op. Hier parkeer je je scooter en loop je via een trap nog een stuk omhoog. Het is vaak erg druk bij het viewpoint, maar het geeft je wel een mooi uitzicht over het bijzondere, heuvelachtige landschap.

De heuvels Chocolate Hills op Bohol in de Filipijnen
Het bijzondere landschap van de Chocolate Hills

Over het ontstaan van de heuvels zijn verschillende verhalen. Een mythe vertelt dat twee reuzen met elkaar hebben gevochten met steen en zand. Een ander verhaal vertelt dat een reus verliefd was op een meisje. Toen het meisje stierf in zijn hand veranderden zijn tranen in deze reusachtige heuvels. Volgens geologen lagen de heuvels ooit onderwater en zijn de kalkstenen overblijfselen van koraalrif. Regenwater en erosie zouden er door de tijd voor hebben gezorgd dat de heuvels zijn geworden zoals wij ze nu kennen.

Op de scooter naar de Chocolate Hills

Chocolate Hills naar Anda

Na het bezoek aan de Chocolate Hills zijn wij via Carmen, Sierra Bullones en Alicia doorgereden naar Anda. We namen een gok en gingen via de kust bovenlangs de Mount Pugatin richting Anda. Dit was een supersmal paadje zonder asfalt en zeker niet de gebruikelijke route om naar Anda te rijden. Dit bleek achteraf een van de mooiste routes die we gereden hebben. Alleen maar kleine dorpjes, onbegonnen paden en een supermooie omgeving. De locals zwaaiden alsof ze nog nooit toeristen hadden gezien. Dus een tip als je tijd over hebt: ga van de hoofdweg af en verken de lokale dorpjes!

Zwaaiende locals langs de weg

Anda

Anda heeft veel moois te bieden en wordt dan ook steeds populairder onder de reizigers. Zo vind je hier het bekendste strand Anda Beach met een hagelwit strand en helderblauw water. Anda heeft nog een aantal andere, rustigere stranden. Helaas zijn dit vaak privé stranden die horen bij een resort. Een tip: tour met de scooter langs de kust en sla af en toe een pad in richting de zee. Hierdoor kwamen wij bij een aantal mooie stranden terecht.

Strand van Anda

In en rondom Anda zijn een aantal cave pools te vinden. Zo vind je er de Cabagnow Cave Pool en de Combento Cave Pool. De Cabagnow Cave Pool is een groot gat in de grond waar je in kan springen om vervolgens 5 meter lager in het helderblauwe water te belanden. Een hele gave ervaring! Voor omgerekend €1 parkeer je je scooter en krijg je toegang tot de cave pool. De Combento Cave Pool is een rustige en wat minder bekende cave pool. We waren hier de enige bezoekers. Je hoeft hier niet te springen en kunt zo de grot in lopen. Ook hier parkeer je je scooter en betaal je entree (slechts €0,30). 

De grot Cabagnow cave pool op Bohol in de Filipijnen
Dobberen in de Cabagnow Cave Pool
De grot Combento cave pool op Bohol in de Filipijnen
De Combento Cave Pool

Anda vormt ook een mooie locatie voor duikliefhebbers. Het is nog een redelijk onontdekte duiklocatie, ondanks de kleurrijke koralen. Onderweg naar je dive site kom je niet of nauwelijks andere boten tegen. Ook onderwater is het rustig en is het koraal nog compleet intact. Een echte aanrader. We hebben tijdens onze duik de bijzondere dwergzeepaardjes (pygmy seahorse) en schildpadden gespot. Bij Anda Scuba Diving betaal je zo’n 3500 peso (= €55) voor twee duiken. In Anda zijn meerdere aanbieders te vinden.

Kaart met plekken om te duiken in Anda in Bohol in de Filipijnen
De duikplekken bij Anda

Krijg je honger na al die activiteiten? Dan kunnen we je het tentje Coco Loco aanraden. Het is een ontspannen plekje gelegen vlakbij Anda beach. Ze hebben hier biertjes, cocktails, smoothies, ijsjes en (vegetarische) burgers. Naast een aantal restaurants heeft Anda ook diverse accommodaties. Wij sliepen in een hutje aan het strand bij La Petra Resort voor €28 per nacht. Ondanks de mooie locatie, was dit voor ons geen succes: we hadden kakkerlakken en geen stromend water. Het naastgelegen White Sand Beach Resort is wat prijziger maar wel waar voor je geld. Dit resort heeft een heerlijke infinity pool, waar je tegen een klein bedrag ook gebruik van mag maken als je er niet overnacht.

Zwembad met uitzicht op zee in Anda op Bohol in de Filipijnen
De infinity pool bij het White Sand Beach Resort
Het restaurant Coco Loco op Bohol in de Filipijnen
Heerlijke smoothies bij Coco Loco

Watervallen

Als je vanaf Anda weer terug rijdt in de richting van Panglao, rijd je langs een prachtige kustroute. Het loont de moeite om een paar keer de hoofdweg te verlaten en een stukje het binnenland in te gaan. Zo kun je op een paar plekken een mooie tussenstop maken. Je vindt langs deze kustroute namelijk een aantal watervallen. Zo zijn er de Ingkumhan Falls: bij deze watervallen vind je veel locals en een liaan waaraan je het water in kunt slingeren. Ook kun je een duik nemen in de Dam-agan Falls: een mooie waterval met een meertje om in te zwemmen. De mooiste en grootste waterval is de Pahanhog Twin Falls. Deze waterval bestaat eigenlijk uit twee losse watervallen die ook wel de Twinwatervallen worden genoemd. Toen wij er waren, was er verder niemand. Je vindt de watervallen het makkelijkste via de app Maps Me.

De waterval Pahanhog twin falls op Bohol in de Filipijnen
Pahanhog Twin Falls
De waterval Ingkumhan falls op Bohol in de Filipijnen
Ingkumhan Falls

Panglao

Na een scootertocht over het grote eiland Bohol kun je weer eindigen op het eiland Panglao. De meeste backpackers verblijven hier in de buurt van het mooie Alona Beach. Het centrum is erg toeristisch en vooral ’s avonds is het een levendige stad. Je vindt er verschillende eet- en drinktentjes, karaokebars en stapgelegenheden. Ook aan het strand zijn een aantal leuke tentjes te vinden waar je een hapje of een drankje kunt doen.

Het strand van Alona Beach in Panglao
Het strand van Alona Beach

Panglao is ook leuk om te verkennen op de scooter. Zo kun je een bezoek brengen aan de grotten Cambagat Cave en Hinagdanan Cave (<€1). Vergeleken met de natuurlijke cave pools in Anda vielen deze grotten erg tegen. Je kunt er niet zwemmen en het is er ook nog eens erg toeristisch. Het zijn dus niet bepaald de leukste bezienswaardigheden van Bohol. Wat ons betreft geen top activiteit.

De grot Hinagdanan cave op Bohol in de Filipijnen
De Hinagdanan Cave

Verder vind je op Panglao de Bohol Bee Farm aan het strand. Je kunt hier een kijkje nemen in de tuinen, souvenirs shoppen en verschillende biologische en lokale producten kopen. Zo sloegen wij hier lekker vers brood en pindakaas in. Na een lunch in het restaurant van de Bohol Bee Farm kun je doorrijden naar een aantal mooie stranden op Panglao. Zo kun je naar Dumaluan Beach: een strand waar de locals ook graag heen gaan. Een ander leuk strand is Doljo Beach. Dit is een een mooie plek om naar de zonsondergang te kijken.

Zonsondergang bij Doljo Beach
Zonsondergang bij Doljo Beach

Eettips op Bohol

Naast alle leuke bezienswaardigheden op Bohol kent het eiland ook een aantal lekkere eettentjes. Bij het Bohol Bee Farm Restaurant kun je lekker lunchen of avondeten met een prachtig uitzicht op zee. Ze serveren hier goede pasta’s, pizza’s, lokale gerechten en smoothies. Een andere leuke eettent in Panglao is Giuseppe: je kunt hier heerlijke pizza’s eten. Voor een goede fruit bowl of lekkere (vegan) burgers kun je terecht bij Shaka Bohol.

Moestuin in de Bee Farm Restaurant op Panglao als een van de leukere bezienswaardigheden op Bohol in de Filipijnen
De Bohol Bee Farm

Hotels op Bohol in de Filipijnen

Een fijn hotel vinden in Bohol in de Filipijnen is zeker niet moeilijk, de juiste bestemming vinden wél. Bedenk van tevoren goed wat je wilt: de drukte opzoeken of juist genieten van de rust. Veel reizigers kiezen ervoor om bij het drukke en gezellige Alona Beach in Panglao te overnachten. Hier zijn genoeg restaurant, cafés en uitgaansplekken te vinden op korte afstand van het strand. Heb je genoeg van de drukte? Dan kun je kiezen voor een accommodatie of hotel aan de noordkust van Panglao of een andere (kleine) plaats in Bohol. Zelf kozen we ervoor de eerste dagen in een hotel bij Alona Beach te overnachten en daarna op de scooter verder te reizen naar het rustigere Anda in Bohol.

Zonsondergang bij het strand van Anda
De rustigere stranden van Anda

In Panglao hebben wij bij twee verschillende accommodaties overnacht. Bij Menchus Pension (€22 per nacht) hadden we een schone tweepersoonskamer en zwembad bij de accommodatie. Alona Beach en het centrum liggen op loopafstand. Ook kun je goedkoop een scooter huren bij deze accommodatie. De tweede plek waar we verbleven was Hope Homes (ook €22 per nacht). Deze accommodatie had een prima tweepersoonskamer en een jacuzzi voor algemeen gebruik. De accommodatie ligt wat verder van het centrum, dus het is handig om een tricycle te nemen. Een andere populaire accommodatie in de omgeving van Alona Beach is Alona Hammocks. Je slaapt in een hangmat of matje op de grond. Privacy zit er niet in, maar toch is de accommodatie erg populair en geliefd bij backpackers. Het zijn vooral de werknemers, backbackers en de leuke sfeer die het tot een unieke plek maken.

Palmbomen en rijstterrassen op Bohol in de Filipijnen

Hoe kom je op Bohol in de Filipijnen?

Je kunt Bohol en Panglao op twee verschillende manieren bereiken: met het vliegtuig of met de boot. Je komt aan in de hoofdstad Tagbilaran op het grote eiland Bohol. Tagbilaran ligt dichtbij Panglao. Je kunt vanaf Tagbilaran een taxi pakken naar Panglao of een scooter huren.

*Koers: €1 = 64 peso

Kip met kuikens op grasveld