Home » Azië » Maleisië » Borneo » Kinabatangan rivier

Staat het spotten van wilde orang-oetans bovenaan jouw bucketlist? Dan is de Kinabatangan rivier dé plek om naartoe te gaan. De bruine rivier van 560 km lang kronkelt door de staat Sabah van Maleisisch Borneo en is de thuisbasis van een groot aantal bijzondere dieren. Zo kun je er neusapen, makaken, mutslangoers, neushoornvogels en verschillende ijsvogels tegenkomen. Met een beetje geluk zie je zelfs olifanten lopen langs het water! Het plaatsje Sukau vormt een handige uitvalsbasis voor overnachtingen en boottochten bij de Kinabatangan rivier. Je kunt hier verschillende safari’s en tours boeken.

Boot vaart door Kinabatangan rivier
Verbaasde aap in boom
Voorbeeld

Overnachten bij de Kinabatangan rivier

Sukau is heel klein dorpje gelegen langs de rivier. In het dorpje zijn diverse verblijven gevestigd van verschillende organisaties. De organisatie die het beste bij je past is compleet afhankelijk van jouw voorkeuren. Bedenk dus van tevoren hoeveel dagen je wilt blijven en hoeveel boottochten/tours je wilt doen.

Het dorp Sukau aan de Kinabatangan rivier
Boot vaart door Kinabatangan rivier

Wij hebben gekozen voor een pakket van 3 dagen/2 nachten bij de organisatie Sukau Greenview Bed & Breakfast. Deze organisatie heeft goede recensies én lage prijzen. Als je kiest voor het 3 dagen/2 nachten pakket van Sakau Greenview Bed & Breakfast betaal je 500 RM (= €100) per persoon. Dit bedrag is inclusief zes boottours, twee overnachtingen, drie maaltijden per dag en vervoer van en naar jouw accommodatie in Sandakan of Sepilok. Wij waren zo enthousiast dat we besloten nog twee nachten extra te blijven. Met ‘korting’ betaalden we 50 RM per persoon voor een extra overnachting en 50 RM per persoon voor een extra tour.

Overnachten in accomodatie aan Kinabatangan rivier
Uitzicht vanaf Sukau op Kinabatangan rivier

Kinabatangan rivier tours

Je kunt kiezen uit verschillende tours op de Kinabatangan rivier. De meeste dieren komen vroeg in de ochtend of rond zonsondergang tevoorschijn. Daarom hebben organisaties vaak een ochtendtour (ongeveer rond 06:00u – 07:30u, afhankelijk van het seizoen) en zonsondergangtour (16:00u – 18:00u, afhankelijk van het seizoen). Ook kun je in de avond meegaan op een nachttour: spot kleurrijke vogels en meterslange krokodillen!

Zonsondergang bij de Kinabatangan rivier
Ijsvogel in boom in Borneo
Spot kleurrijke ijsvogels bij de nachttour

Wat is handig om mee te nemen?

Er zijn een aantal dingen die je zeker niet mag vergeten bij een bezoek aan de Kinabatangan rivier. Allereerst: muggenspray. Het klimaat bij de rivier is een paradijs voor muggen, dus DEET is zeker een aanrader. Ook een regenjas of poncho is een must om mee te nemen vanwege (plotselinge) stortbuien. Tijdens de nachttour is het handig om een zaklamp mee te nemen zodat je zelf de nachtdieren kunt spotten. Tot slot is een verrekijker belangrijk aangezien veel dieren zich op grote afstand van de boot bevinden (een camera met goede lens is dus ook handig!).

Orang oetan klimt in boom bij Kinabatangan rivier
Neushoornvogel in boom in Borneo

Hoe kom je bij de Kinabatanganrivier?

Wij raden je aan om van tevoren je trip naar de Kinabatangan rivier bij een organisatie te boeken. Zij zullen je ophalen vanaf Sandakan of Sepilok, waardoor je vaak nog goedkoper uit bent dan dat je los vervoer boekt. Ook kun je op het vliegveld van Sandakan bij aankomst vaak direct een tour boeken.

*Koers: €1 = 5 RM

Aap zit in boom
Een groep neusapen in boom in Borneo
Krokodil zwemt naast boot in Kinabatangan rivier