Kaikoura is gelegen aan de oostkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Het ligt op 180 kilometer ten noorden van Christchurch. Kaikoura is de plek om dolfijnen en walvissen te spotten. Natuurliefhebbers zijn hier aan het juiste adres. Niet alleen op het water is Kaikoura mooi. De ruige kustlijn voorzien van hoge bergen met besneeuwde toppen zijn een lust voor het oog. In Kaikoura kun je mooie wandelingen of fietstochten maken en genieten van de omgeving. Wat te doen in Kaikoura? Hieronder hebben we de leukste activiteiten in Kaikoura op een rijtje gezet.

Kaikoura: unieke wildlife locatie

Het is zeldzaam dat je zo dichtbij de kust zoveel verschillende zeedieren kan zien. Dit komt omdat er onder de zeespiegel bij Kaikoura een grote canyon loopt. Doordat warme en koude stromen hier samenkomen, worden voedingsstoffen zoals plankton naar boven gedreven. Hierdoor is er veel voedsel wat zeedieren aantrekt. Verschillende vogels, schelpdieren, pinquins, dolfijnen, zeehonden, haaien en walvissen doen zich tegoed aan al dit eten. Voor de kust van Kaikoura leven grote groepen dusky dolfijnen die soms met honderden tegelijk door het water springen. De reusachtige potvissen zwemmen op grote diepte, maar komen af en toe naar het oppervlak. Als ze aan het oppervlak zijn blijven ze hier zo’n 15 minuten. Hierna hebben ze weer voldoende zuurstof en verdwijnen ze weer het diepe in. Als ze dit doen zwiepen ze hun staartvin uit het water welke vervolgens in slomotion ondergaat.

Zeehond ligt op rotsen bij kust van Kaikoura

Activiteiten in Kaikoura

Zonsondergang in Kaikoura met bergen met sneeuw op de achtergrond

Whale Whatch Kaikoura

Aan de kust van Kaikoura zit het bedrijf Whale Whatch Kaikoura gevestigd. Dagelijks vertrekken zij meerdere keren met de boot het water op. Een excursie duurt zo’n 3 uur maar de tijd vliegt voorbij. Op het schip is voldoende ruimte om het water in de gaten te houden. Zo kun je aan de voor- en achterkant, langs de zijkanten en op het bovendek gaan staan. Er is ook groot zitgedeelte aan de binnenkant van de boot. Hier zit je eigenlijk alleen op het moment van vertrek voor een korte introductie. De boottocht kan redelijk onstuimig zijn, dus als je snel last hebt van zeeziekte dan is dit wel iets om rekening mee te houden. Terwijl je de haven uitvaart op weg naar open water, heb je prachtig uitzicht op de kustlijn van Kaikoura. Een fantastisch mooi berglandschap.

Walvis met staart in de zee bij Kaikoura

Naast Walvissen heb je ook kans op het spotten van dolfijnen, pinquins en zelfs orka’s. Tijdens onze tocht zagen wij meerdere walvissen, albatrossen en grote groepen dolfijnen. De organisatie biedt een garantie tot het spotten van walvissen. Spot je geen walvissen? Dan krijg je een deel van je geld terug of mag je nog een keer mee op excursie. Let van tevoren goed op dat dit is afgesproken. De kosten zijn 150 NZD (= €89) voor een volwassene en 60 NZD (= €36) voor een kind.

Albatros in het water
Walvis in de zee met vogels

Seal Colony Kaikoura

Vlakbij het centrum van Kaikoura ligt een mooie locatie waar je honderden zeehonden kan spotten. Je kunt hierheen rijden en je voertuig op de grote parkeerplaats parkeren. Vanaf hier kun je paden langs de kust volgen voor een mooie wandeling. Vanaf de paden en verschillende viewpoints heb je een prachtig uitzicht. Een bekend uitzichtpunt is Point Kean Lookout. Vanaf hier is er een mooie Coastal Track langs de voet van de rotsen naar South Bay. De kans dat je bij het parkeerterrein de eerste zeenhonden al spot is groot. Sommige zeehonden vinden het allemaal wel prima en liggen gewoon op de wandelpaden te luieren.

Zeehonden op wandelpad
Zeehonden kolonie ligt op rotsen bij de kust van Kaikoura
Wandelen op track langs kust

Dolphin Encouter Kaikoura

Een hele gave activiteit is de Dolphin Encouter. Met dit bedrijf vaar je vanaf Kaikoura de zee op, op zoek naar grote groepen dolfijnen. De kans dat je ander zeeleven spot is natuurlijk ook aanwezig. Als er een grote groep dolfijnen is gevonden wordt het pas echt spannend, want het blijft niet bij kijken en foto’s maken. Je mag vervolgens tussen de dolfijnen zwemmen! Uitgerust met een duikbril, flippers en een snorkel duik je in het koude water. De dolfijnen zijn heel nieuwsgierig en zwemmen onder je door en om je heen. Een hele speciale ervaring. Je kan hier de hector, common- en Dusky dolfijn spotten.

Voor degenen die liever op de boot blijven is het ook een geweldig beeld. Drie keer per dag vaart er een boot de haven uit op zoek naar dolfijnen. Dit gebeurt om 05:30u, 08:30u en om 12:30u. De prijzen voor de Dolphin Encouter tours zijn: Dolphin Encounter Watch – 95 NZD (= €56) voor een volwassene en 55 NZD (= €33) voor kinderen t/m 14 jaar oud. Dolphin Encounter Swim – 180 NZD (= €107) voor een volwassene en 165 ND (= €98) voor kinderen t/m 14 jaar oud.

Dolfijnen zwemmen in zee in Nieuw Zeeland

Mt Fyffe

De Mt Fyffe is een ruim 1600 meter hoge berg gelegen vlak boven Kaikoura. Een hike naar de top duurt zo’n 8 uur (heen en weer) en biedt prachtige uitzichten. Als het helder weer is kun je helemaal naar het Noordereiland van Nieuw-Zeeland kijken. Voor degenen die minder tijd hebben of geen zin hebben om 8 uur te lopen, zijn er alternatieven. Zo heb je het eerste mooie uitzichtpunt al op ongeveer een uur lopen. Je start de wandelingen vanaf het Mt Fyffe carpark. Deze parkeerplaats ligt ongeveer 15 kilomter buiten de stad. Vanaf het centrum van Kaikoura ben je er zo. Behalve de Mt Fyffe beklimmen, kun je ook naar de Mt Fyffe mountainbiken. Voor ervaren mountainbikers is dit een fantastische uitdaging met de mooie uitzichten. Let wel op: de route is redelijk stijl.

Bergen in Nieuw Zeeland

Sommige wandelaars kiezen ervoor om naar de Mt Fyffe Hut te lopen. Heen en terug neemt dit ongeveer 5 uur in beslag. Vanaf Mt Fyffe Hut kun je verder lopen of kiezen voor een overnachting en de volgende dag verder gaan. Ze hebben hier 8 stapelbedden. Je hoeft vaak niet van tevoren te boeken, maar er geldt wel: vol = vol.

Wil je niet de Mt Fyffe beklimmen? Dan zijn dit een aantal andere hike opties:

  • Hinau Track: een rondje van ongeveer 45 minuten door bosgebied.
  • Fyffe Palmer Track: een rondje van een uur en 45 minuten door bosgebied.
  • Kowhai-Hapuki Circuit: deze track is voor de ervaren hiker en duurt 2 tot 3 dagen. Het terrein is ruig en niet voorzien van goede wandelpaden. Voorbereiding is verreisd.
Het landschap van Kaikoura in Nieuw Zeeland

Scenic Flights Kaikoura

In Kaikoura kun je prachtige vluchten maken over de kustlijn en oceaan. Er zijn meerdere aanbieders waarbij je met een vliegtuigje of helikopter de prachtige landschappen van Kaikoura kan gaan bewonderen. Ook zijn er vluchten die zich richten op het spotten van walvissen. Op deze manier zie je deze grote beesten van bovenaf, een hele gave ervaring! Bij deze twee bedrijven kun je tours boeken:

  • Wings over Whales: vluchten over de prachtige landschappen, ruige kustlijn en zwemmende dolfijnen en walvissen voor de kust van Kaikoura. De vluchtduur duurt 30 minuten en de prijs is 180 NZD (= €107) voor een volwassene.
  • Air Kaikoura: ook hier heb je de keus om een vlucht te maken op zoek naar walvissen. Dit duurt 30 minuten en kost 150 NZD (= €89) voor een volwassene. Wil je een vlucht willen maken over de stad en landschappen van Kaikoura dan kan dit ook. Deze vlucht duur 20 minuten en kost 110 NZD (= €65) voor een volwassene.
Uitzicht op de stad Kaikoura

Seal Swim Kaikoura

Seal Swim Kaikoura is een unieke ervaring. In de ondiepe wateren van Kaikoura ga je op zoek naar speelse zeehondjes om vervolgens samen met ze te zwemmen. Je krijgt snorkelspullen en een wetsuit van de touroperator. De tours vinden niet altijd op dezelfde plek plaats. Soms wordt er vanaf land gesnorkeld en soms met de boot. Kun je zelf kiezen? Dan is het aan te raden om een boottour te doen. Over het algemeen zie je hier vaak meer zeehonden. Met de zeehonden zwemmen kost een volwassene 120 NZD (= €71) en alleen kijken 60 NZD (= €36). Voor kinderen kost zwemmen 80 NZD (= €47) en alleen kijken 40 NZD (= €24).

Zeehond ligt op rots

Eten en drinken in Kaikoura

In het centrum van Kaikoura zijn een aantal leuke eettentjes te vinden. Waar het plaatsje vooral om bekend staat is het het serveren van vers gevangen vis. Een aantal opties zijn Nin’s Bin, Black Rabbit Pizza, The Pier Hotel Restaurant, Cods and Crayfish en Popy’s Handmade Ice Cream Parlour & Cafe. Nin’s Bin is een foodtruck langs de weg tussen Kaikoura en Blenheim. Met een mooi uitzicht op zee eet je hier de lekkerste kreeft. Bij Black Rabbit Pizza kun je hele goede pizza’s eten en heb je keus uit veel soorten. The Pier Hotel Restaurant is een goed restaurant voor visliefhebbers. Je geniet hier van de lokaal gevangen vis. Cods and Crayfish is een budgetvriendelijke optie met goede fish en chips. Poppy’s Handmade Ice Cream Parlour & Cafe staat bekend om zijn goede ijsjes.

Bord met vis in restaurant Kaikoura

Overnachten Kaikoura

In en rondom Kaikoura zijn meerdere plekken waar je met de camper terecht kan. Ben je aangewezen op hotels en hostels in Kaikoura? Dan zijn er ook genoeg opties. Hieronder staan een aantal mogelijkheden voor hotels en hostels in Kaikoura op een rij:

  • Dusky Lodge and Backpackers is gelegen op een goede locatie in Kaikoura. Wat verder erg handig is, is dat de accomodatie voorzien is van een gedeelde keuken waar backpackers zelf hun maaltijd kunnen maken. Verder is er een café en kun je gebruik maken van de biljarttafel. De prijs voor een tweepersoonskamer ligt rond de 60 NZD (= €36) per nacht.
  • Dolphin Lodge heeft ook een goede ligging nabij het centrum. Alle attracties liggen op loopafstand en ook hier zijn mogelijkheden om zelf je eten te maken in de keuken. Ook is er een openlucht hot tub aanwezig. Voor een bed in een slaapzaal betaal je rond de 22 NZD (= €13). Voor een tweepersoonskamer betaal je rond de 60 NZD (= €36).
  • Brook House B&B & Cottages ligt op een paar kilometer buiten het centrum en bestaat uit een aantal leuke huisjes. Je hebt hier een wasruimte en barbequefaciliteiten. Een tweepersoonskamer kost rond de 75 NZD (= €45) en is inclusief een goed ontbijt met onder andere brood, fruit, yoghurt, koffie en muffins.
  • Bij First Light Kaikoura heb je een appartement met eigen keuken en prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Je kunt er gratis parkeren. Bij de balie kun je prive walvis excursies regelen. Een tweepersoonskamer is voorzien van alle gemakken en kost rond de 110 NZD (= €65).
De accommodatie Dusky Lodge in Kaikoura

Hoe kom je in Kaikoura?

Kaikoura ligt 180 kilometer boven Christchurch. Met de auto of camper is het zo’n 3 uurtjes rijden. Vanaf Christchurch gaan er ook meerdere keren per dag bussen. Een kaartje kost ongeveer 25 NZD (= €15). Kom je vanuit het noorden? Dan kun je ook met eigen vervoer of met de bus. De afstand tussen Kaikoura en Blenheim is 128 kilometer. Over dit stuk doe je ongeveer 2 uur. De afstand tussen Kaikoura en Picton is 156 kilometer. Dit is een kwartiertje langer rijden. Vanaf Kaikoura kun je ook de trein nemen naar Christchurch of Blenheim. Als voorbeeld: de trein van Kaikoura naar Christchurch doet er ruim 3 uur over en kost ongeveer 90 NZD (= €53).

*Koers: €1 = $1,68 (NZD)

Surfer bij de kust van Kaikoura
Vogel bij kust