Cebu is een avontuurlijk eiland centraal gelegen in de Filipijnen. Vanwege de ligging komen de meeste backpackers in de Filipijnen hier minimaal één keer. Het langwerpige eiland is zo’n 300 kilometer lang en op het breedste punt 40 kilometer breed. Wat te doen in Cebu? Het eiland beschikt over een prachtige natuur, leuke plaatsjes en gave activiteiten. Zo kun je een bezoek brengen aan het luxe Mactan eiland, de geschiedenis van Cebu City ontdekken of avontuurlijk canyoneering in Badian. Wil je de onderwaterwereld van de Filipijnen ontdekken? Dan kun je duiken met voshaaien in Malapascua, zwemmen met miljoenen sardines in Moalboal of walvishaaien spotten bij Oslob. Hieronder lees je meer tips over de leuke highlights van Cebu.

Een reusachtige walvishaai bij Oslob

Cebu City bezienswaardigheden

De hoofdstad van het eiland is Cebu City: de oudste stad van de Filipijnen. Cebu City ligt aan de oostzijde, ongeveer halverwege het eiland. Het is een drukke stad, maar het is er hygiënischer en veiliger dan in Manilla. Voor de meeste reizigers dient Cebu City als doorreis plaats naar een van de vele andere plekken op het eiland. Toch heeft Cebu City ook een aantal leuke bezienswaardigheden. De stad beschikt over een oud en een nieuw gedeelte. In het oude gedeelte vind je mooie oude gebouwen zoals kathedralen en kerken. Het nieuwe gedeelte is luxer en voorzien van goede hotels, restaurants en bars.

Cebu City beschikt over een aantal bekende musea en gebouwen. Het Casa Gorordo Museum is een oud museum waar je meer over de geschiedenis van Cebu kan leren. De Basilica Minore del Santo Niño is een mooie 16e eeuwse kerk gelegen in het centrum. Een andere bezienswaardigheid in Cebu City is Fort San Pedro. Dit 16e eeuwse fort is destijds aangelegd door de Spanjaarden met behulp van de lokale inwoners. Magellan’s Cross is één van de grootste bezienswaardigheden. Dit grote kruis staat in een kleine kapel tegenover het stadhuis. Hou je van shoppen? Dan ben je in Cebu City ook op de juiste plek. De stad heeft veel verschillende shopping malls, waaronder Ayala Mall Cebu. Ayala Mall Cebu is een overdekt shopping centrum gelegen in het hart van het businesspark.

Fort San Pedro in Cebu City in Cebu in de Filipijnen
Fort San Pedro in Cebu City
Het kruis Magellan's Cross in Cebu City in Cebu in de Filipijnen
Magellan's Cross

Mactan Island

Naast Cebu City ligt het eilandje Mactan Island. Je vindt hier mooie stranden, luxe hotels en duik- en snorkelgelegenheden. Ondanks de vele luxe voorzieningen is er voor de budget backpacker ook genoeg keus. Mactan Island is erg geschikt voor het behalen van je PADI. Het huisrif van Mactan Island, Kontiki-rif, staat bekend om zijn heldere water en divers onderwaterleven.

Duiken met een lionfish in Cebu in de Filipijnen
Duiken met een lionfish op een van de vele duikplekken van Cebu

Bantayan Island

Op een aantal uur reizen van Cebu City vind je het paradijselijke Bantayan Island. Het eiland vormt de perfecte plek voor de liefhebber van witte stranden en helderblauw water. Lees een boek en kom helemaal tot rust op dit relaxte eiland. Bantayan Island beschikt over zo’n veertig accommodaties in verschillende prijsklassen. Ook bestaat er de mogelijkheid om te kamperen op Bantayan Island. Als je geen eigen tent hebt kun je er een voor ongeveer 200 peso (= €3) huren. Hoe kom je op Bantayan Island? Vanaf Mactan-Cebu Airport in Cebu City pak je een taxi naar de noordelijke bus terminal. Hier pak je de bus naar Hagnayaport. Deze bus doet er zo’n 4 uur over en kost ongeveer 170 peso (= €2,66). Vervolgens pak je de Ferry naar Santa Fe, deze doet er een ruim uur over en kost ongeveer 180 peso (= €2,81).

Strand op Bantayan in Cebu in de Filipijnen
Het relaxte Bantayan Island

Malapascua

Ten noorden van Cebu is het eilandje Malapascua gelegen. Het ligt op ongeveer 7 kilometer afstand van het noordelijkste puntje van het vasteland van Cebu. Malapascua staat bekend vanwege een hele bijzondere duikspot. Het is hier namelijk mogelijk om met voshaaien te duiken! Deze duiken vinden plaats bij de dive site Monad Shoal. Naast het duiken met voshaaien heb je hier ook kans op het spotten van manta’s, hamerhaaien en whitetips.

Ook boven water is Malapascua echt een plaatje. Je vindt er witte bounty stranden en helderblauw water. Het eiland wordt steeds bekender en neemt toe in populariteit. Als je de kans hebt is een snel bezoek dus aan te raden! Vanaf Cebu City pak je de bus die je in 3 uur tijd naar het plaatsje Maya brengt. In Maya pak je de boot die je in 30 minuten naar Malapascua brengt.

Hamerhaai Cebu

Moalboal

Een hele leuke bestemming op Cebu is het plaatje Moalboal. Het is gelegen in het westen van het eiland. Moalboal staat bekend om de sardinetrek. Je kunt hier namelijk snorkelen of duiken met miljoenen sardines. Verder heb je grote kans op het spotten van zeeschildpadden. In de buurt zijn prachtige watervallen te vinden, de Kawasan Falls.

Verder staat Cebu bekend om een hele gave activiteit, namelijk canyoneering! Hou je van avontuur? Dan is dit zeker een aanrader. Je springt van rotsen en watervallen, voorzien van helm, vest en GoPro. Je kunt dit doen in het plaatsje Badian. Deze plek ligt op een half uur rijden bij Moalboal vandaan. Vanaf Cebu City doe je er zo’n 4 uur over om met de bus in Moalboal te komen. Vanaf Oslob is het zo’n 2,5 uur rijden. Klik hier voor meer informatie over Moalboal.

Sardines in Moalboal in Cebu in de FIlipijnen
Zwemmen tussen miljoenen sardines in Moalboal

Oslob

In het zuidoosten van Cebu vind je de plaats Oslob. Deze plek staat bekend om het snorkelen of duiken met walvishaaien. De duik- en snorkeltrips vinden plaats in het dorpje Tan-Awan. Elke dag varen er ’s ochtends en ’s middags bootjes uit met tientallen snorkelaars aan boord. Vervolgens worden de walvishaaien gelokt met voer en kun je de dieren bewonderen. Het is erg druk aan het wateroppervlak. Of dit de juiste en leukste manier is om deze prachtige beesten de bewonderen valt te betwijfelen. Het is ook mogelijk om te gaan duiken. Je hebt dan meer overzicht, meer ruimte en bent met een kleine groep.

In Tan-Awan en Oslob zijn verschillende plekken waar je een duik of een andere tour kunt boeken. Ook beschikken Tan-Awan en Oslob over diverse accommodaties in verschillende prijsklassen. Zelf verbleven wij bij het Aaron Beach Resort. Voor 1200 peso (=€ 18,75) hadden we een kamer aan het strand en konden we vanaf deze plek de zee in om te duiken met walvishaaien. Deze duik werd ook geregeld door Aaron Beach Resort. Voor een enkele duik betaal je ongeveer 3000 peso (= €47). Voor een half uur snorkelen betaal je 1000 peso (= €17).

Duiken met walvishaaien in Oslob in Cebu in de Filipijnen
Duiken met walvishaaien bij Oslob

In de buurt van Oslob vind je de Tumalog Falls. Huur een scooter of regel een taxi en breng een bezoek aan deze mooie waterval. De Tumalog waterval is een hoge waterval met helderblauw water en een door mensen gecreërde infinitypool om in te zwemmen. Vanaf Cebu City doe je er ruim 3 uur over om in Oslob te komen. Vanaf Moalboal is het zo’n 2,5 uur rijden. Kom je vanaf Siquijor? Dan doe je er ook ruim 3 uur over.

Waterval Tumalog Falls bij Oslob in Cebu in de Filipijnen
De Tumalog waterval bij Oslob

Hoe kom je op Cebu in de Filipijnen?

In Cebu City vind je het vliegveld Mactan-Cebu International Airport. Vanaf hier kun je zowel binnenlandse als internationale vluchten maken. Ook gaan er vanaf de omliggende eilanden ferry’s richting Cebu. Zo kun je vanaf Bohol, Siquijor en Manilla een boot pakken richting Cebu.

*Koers: €1 = 64 peso

Tumalog waterval bij Oslob in Cebu in de Filipijnen
De Tumalog waterval bij Oslob