Het gezellige plaatsje Moalboal ligt in het zuidwesten van het eiland Cebu in de Filipijnen. Moalboal staat vooral bekend vanwege zijn mooie duiklocaties. In het stadje hangt een chille backpackerssfeer en de plaats leent zich perfect voor leuke activiteiten in de omgeving. Zo kun je er snorkelen met scholen sardines, watervallen bezoeken of meedoen aan verschillende canyoing tours.

Activiteiten in Moalboal in de Filipijnen

Vooral de onderwaterwereld van Moalboal maakt het zeker een bezoek waard. Je vind er kleurrijk koraal en kunt er zwemmen met schildpadden. De grootste kans op het spotten van zeeschildpadden heb je bij Panagsama Beach. Een andere bijzondere activiteit in Moalboal is het zwemmen met miljoenen sardines. Sinds ruim 5 jaar is dit de thuishaven geworden van grote scholen sardientjes. Veel duikexcursies gaan hiernaar toe om deze visjes te zien. De sardines zitten over het algemeen op een diepte tussen de 3 en 15 meter. Ideaal dus als je gaat duiken.

Sardines in Moalboal in Cebu in de FIlipijnen
De sardinetrek

Voor de snorkelaar is deze diepte ook goed te doen. Een bijzondere ervaring: zodra je door de school sardientjes heen zwemt spat de groep uit elkaar en vlak hierna vormen ze weer één geheel. Het is niet nodig om een tour te boeken om de sardientjes te zien. Ze zitten op veel plekken en zijn eigenlijk niet te missen. Een snorkelsetje en flippers zijn bij veel tentjes te koop of huur. Reken op ongeveer 150 peso (= €2,34) voor de huur van een snorkelset.

In de buurt van Moalboal liggen de Kawasan Falls. Volgens sommigen zijn dit de mooiste watervallen van de Filipijnen. Helaas wordt het er steeds drukker, dus we raden je aan om er vroeg in de ochtend of later in de middag heen te gaan. Om bij de Kawasan Falls te komen kun je zelf een scooter huren en ernaartoe rijden. De afstand van Moalboal naar de watervallen is ongeveer 25 kilometer.

Waterval Kawasan Falls in Moalboal in Cebu in de Filipijnen
Kawasan Falls

Een andere activiteit is canyoning: je springt met reddingsvest, helm en camera vanaf rotsen en watervallen. De omgeving van Moalboal biedt hier hele gave locaties voor. Reken op ongeveer 1000 peso (= €15,63) per persoon.

Eettips in Moalboal

Langs het water liggen verschillende accommodaties en restaurants. Het stadje is voorzien van leuke eetgelegenheden, supermarkten en verrassend genoeg een aantal leuke barretjes om je s’avonds te vermaken. Bij de ‘Chillbar‘ kun je na een dag tussen de vissen bijkomen met een biertje aan de pooltafel. Ze hebben hier ook lekkere pizza’s.

Overnachten in Moalboal

Wij verbleven in het Cora’s Palm Court aan zee. Een simpele tweepersoonskamer waar we 1200 peso (= €19) voor betaalden. Je loopt vanaf je accommodatie zo de zee in, zwemt tien meter en je zit direct middenin de sardinetrek. Wil je je duikbrevet halen en hou je van iets meer luxe? Dan is het Quo Vadis Dive Resort misschien iets voor jou. Het resort bevindt zich op loopafstand van de sardinetrek en staat erg goed aangeschreven. De prijs ligt rond de 2200 peso per nacht (= €34).

Het strand bij Moalboal in Cebu in de Filipijnen
Het strand naast Cora's Palm Court

Hoe kom je in Moalboal?

Vanuit Cebu City is het ongeveer 4 uur rijden met de bus naar Moalboal. Kom je vanuit Oslob? Dan doe je er ongeveer 2,5 uur over.

*Koers: €1 = 64 peso