Je bent net geland in Sri Lanka, en nu? Kies je voor de stad Colombo of Negombo? Grote kans dat je landt op Bandaranaike International Airport in de hoofdstad Colombo. Veel reizigers pakken vanaf dit vliegveld een taxi naar Colombo centrum om hun rondreis te starten. Het vliegveld ligt zo’n 30 kilometer ten noorden van Colombo dus je bent niet direct in het centrum. De stad Negombo ligt daarentegen veel dichterbij en is misschien een betere optie. Een ander leuk alternatief is Pinnawala: in deze plaats kun je olifanten bewonderen.

Colombo of Negombo?

Colombo is een drukke stad zonder echte highlights. De meeste backpackers slaan deze plek daarom over. Toch bezit Colombo een rijke geschiedenis en is er best wat te beleven als je even verder kijkt. Een van de leukste dingen die wij hier gedaan hebben is het rondstruinen tussen de drukke marktjes en straatjes. Verder zijn er mooie tempels en musea te vinden in Colombo.

De drukke wegen in de stad Colombo in Sri Lanka
De drukke wegen in Colombo

Negombo is veel rustiger en vormt een relaxte plek om even te wennen aan Sri Lanka. Je hebt hier een strand met een leuke vismarkt en een aantal mogelijkheden tot dagtrips. Je vindt er veel accommodaties met zwembaden gelegen aan de kust. Verder is Negombo niet heel spectaculair.

De vismarkt op het strand van Negombo

De keuze hangt dus erg af van je persoonlijke voorkeur. Hou er verder ook rekening mee dat je aan einde van je rondreis de laatste dag(en) in de buurt van het vliegveld wilt zijn. Je verblijft dan waarschijnlijk ook in Colombo of Negombo.

Het strand van Negombo in Sri Lanka
Het strand van Negombo

Pinnawala: een mooi alternatief

Een andere optie is om bovenstaande steden helemaal over te slaan. Colombo en Negombo behoren beide niet tot de topbestemmingen van Sri Lanka. Heb je bijvoorbeeld niet alle tijd en/of een druk reisschema? Dan kun je beter gelijk doorreizen na aankomst in Sri Lanka. Wij besloten direct een taxi te pakken naar het plaatsje Pinnawala. Pinnawala ligt op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf het vliegveld Bandaranaike. Het is een klein dorp met een aantal accommodaties gelegen aan een rivier. Vanaf Pinnawala kun je vervolgens de tuktuk nemen naar het naastgelegen plaatsje Rambukkana. Hier kun je de trein pakken naar de stad Kandy.

Zelf hadden we onze eerste overnachting in Pinnawala geboekt. De volgende ochtend konden we vanaf ons balkon tientallen olifanten bij de rivier bewonderen. Elke dag komen de dieren namelijk van een nabijgelegen opvang naar de rivier toe om te baden. De eerste groep olifanten komt rond 08:30 aan bij de rivier. Het is bijzonder om te zien, maar weet wel dat het (deels) een commercieel concept is en veel toeristen trekt.

Uitzicht op de rivier vanaf Hotel Pinnalanda

Accommodaties bij het vliegveld

Accommodaties in Colombo
Hangover Hostels Colombo
is een schoon en populair hostel gelegen op een goede locatie. Je betaalt hier ongeveer €28 per nacht. Een andere accommodatie waar je kunt verblijven is Colombo Villa. Deze accommodatie heeft mooie kamers, een zwembad, een fitness ruimte en een goede service. Je betaalt hier zo’n €61 per nacht.

Accomodaties in Negombo
In Negombo kun je een verblijf boeken in een bungalow bij Villa Shade. Het zijn schone en verzorgde bungalows omgeven door een mooie tuin. Villa Shade ligt op zo’n 20 minuten rijden van het vliegveld en je overnacht er vanaf €25 per nacht. Houd je meer van luxe? Dan is Villa Hundira een goede optie. Je vindt hier luxe, rust, verschillende zwembaden en een spa vanaf €125 per nacht.

Accomodaties in Pinnawala
Ondanks dat Pinnawala redelijk klein is, kun je kiezen uit verschillende accommodaties. In Hotel Elephant Bay kun je vanaf €30,- een kamer boeken aan de rivier. Een andere optie om te overnachten is Hotel Elephant Park. In dit hotel kun je voor zo’n €40,- een kamer krijgen met uitzicht op de rivier.

Olifant in de rivier bij Pinnawala in Sri Lanka