Home » Azië » Maleisië » Borneo » Sepilok

Sepilok is een klein plaatsje gelegen in de provincie Sabah in Maleisisch Borneo. De plek vormt een belangrijke uitvalsbasis voor een aantal bijzondere activiteiten. Zo kun je er orang-oetans zien slingeren in het Orang-oetan Rehabilitatiecentrum of genieten van een prachtig uitzicht over het tropisch regenwoud in het Rainforest Discovery Centre. In Sepilok zelf zijn praktisch geen restaurants of winkels te vinden, dus je hoeft er zeker niet langer dan 3 dagen te blijven. Ook is er geen pinautomaat in het plaatsje, dus zorg dat je voldoende contant geld meeneemt.

Orang-oetang Rehabilitatiecentrum

Eén van de hoogtepunten van Sepilok is het Orang-oetan Rehabilitatiecentrum. Dit centrum vangt verweesde en gewonde orang-oetans op om hen vervolgens weer te herintroduceren in het semi-wild. Eenmaal terug in het wild hebben de orang-oetans nog steeds de mogelijkheid om voedsel te krijgen van het centrum. Dit komt bijvoorbeeld voor als de orang-oetans in het het wild niet genoeg voedsel kunnen verzamelen. Net als het orang-oetan centrum in Semenggoh leggen de vrijwilligers twee keer per dag fruit op een voedselplatform. In Sepilok worden de platforms om 10:00 en 15:00 gevuld met voedsel.

Orang-oetan in boom in rehabilitatiecentrum in Sepilok in Borneo

Je betaalt 30 ringit (€6,-) om het park binnen te kunnen gaan en de bijzondere orang-oetans van dichtbij te kunnen zien. Wat ons gelijk opviel toen we in de ochtend over de paden in het park wandelden is dat de jungle er echt geweldig mooi is. Van reusachtige boomtoppen met hangende lianen tot de sprookjesachtige paddestoelen die op het boomschors groeiden: het voelde allemaal zo natuurlijk aan. Helaas ging dat gepaard met meer dan 100 (luidruchtige) toeristen. Onze voorkeur gaat dan stiekem ook uit naar het orang-oetan centrum in Semenggoh, waar het een stuk minder toeristisch was.

We hebben die ochtend in Sepilok helaas geen orang-oetans gezien, dus zijn we in de middag terug gegaan (je ticket is de hele dag geldig!). In de middag waren er een stuk minder toeristen en zagen we uiteindelijk een orang-oetan vrouwtje smikkelen van al het fruit. Daarnaast kun je een kijkje nemen bij het ‘Nursing Centrum‘ waar de jonge orang-oetans slingeren in de touwen. Hier leren ze alle skills om later in het wild te kunnen overleven.

Jungle van rehabilitatiecentrum in Sepilok in Borneo
De natuur in het reservaat is zelfs zónder orang-oetans al een bezoek waard

Spot dieren tijdens de nachtwandeling

Wat veel mensen niet weten is dat je ’s avonds ook een night walk kunt doen in het park onder begeleiding van een gids. Je moet je dan voor 17:00u opgeven bij de balie van het orang-oetan centrum en betaalt 30 ringit (€6,-) om vervolgens om 18:00u voor een uurtje op pad te gaan. De groepen zijn vaak niet groot: wij zaten in een groepje van zes man. Onderweg  hebben we vliegende eekhoorns, verschillende vogelsoorten en wilde orang-oetans gespot. Ook kunnen er grote harige spinnen op je pad komen en zul je bizarre insecten over de leuning van de trail zien kruipen. Een tip: raak dus vooral niet de leuning aan met je handen!

Vogelspin in orang-oetan rehabilitatiecentrum in Sepilok tijdens nachtwandeling
Enge griezels kunnen tijdens de night walk op je pad komen

Sun Bear Conservation Centrum

Benieuwd naar de kleinste beersoort van de wereld? Neem dan een kijkje in het Sun Bear Conservation Centre. Hier kun je de (vaak nogal luie) Maleise beer/honingbeer spotten. Het Sun Bear Conservation Centrum bevindt zich tegenover het Orang-oetan Rehabilitatiecentrum. Via een kort paadje kom je aan bij de entree van het conservatie centrum en betaal je 30 ringit (€6,-) om binnen te komen. Er loopt een hoog pad om het terrein van de beren heen. Vanaf verschillende uitzichtpunten kun je een poging doen om een glimp op te vangen van deze roofdieren. En de kans dat je ze ziet is daardoor groot! Hoewel de leefomgeving van de beren natuurlijk is aangelegd, zie je helaas wel duidelijk een hek om het terrein lopen.

Sun bear in boom in conservation centrum in Sepilok in Borneo
Sun bear in boom in het conservation centrum in Sepilok in Borneo

Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary

Nog niet het geluk gehad om een wilde neusaap te spotten in Borneo? Dan kun je een kijkje nemen in de Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary. Borneo is de enige plek waar je de bijzondere neusaap met een nóg bijzondere neus kunt bewonderen. Of zoals een medereiziger de apen omschreef ‘looks like a fat old man with an enormous nose’. Wij hadden veel geluk in Bako Nationaal Park en hebben meerdere neusapen in de bomen ontdekt. Een bezoek aan het reservaat stond dus niet bovenaan onze bucketlist, maar volgens de Lonely Planet en verschillende blogs is het zeker een bezoekje waard.

Vanaf Sepilok is het ongeveer een half uur rijden naar het park. Je kunt met een privé shuttle van het reservaat het park bereiken (20 RM = €4,- enkeltje vanaf Sandakan of Sepilok) of jouw hotel vragen om transport te regelen. Het busje gaat om 15:00u terug naar Sepilok/Sandakan. Als je eerder weg wilt betaal je 80 RM (= €16,-). Het reservaat heeft twee platforms die ongeveer een kilometer bij elkaar vandaan liggen. Op platform A is het voedertijd om 09:30u en 14:30u en op platform B kun je de neusapen spotten om 11:30u en 16:30u. Tussen deze platforms gaat een pendelbusje.

Neusaap in boom in Borneo

Rainforest Discovery Centrum

Het Rainforest Discovery Centrum (RDC) is een groot groen park met een meer en verschillende uitzichtpunten over het regenwoud. Je betaalt 15 RM (€3,-) om het park binnen te komen en je kunt je er makkelijk een paar uur vermaken. Er zijn verschillende trails in het RDC aangelegd en er loopt een ‘hoog pad’ (= canopy walkway) door de reusachtige bomen. De trails verschillen in lengte en duur en je kunt ze makkelijk lopen zonder gids.

In het midden van het RDC is een groot meer aangelegd met een hangbrug. Voor €1,- kun je een roeibootje huren en vanaf de boot de dieren proberen te spotten tussen de groene bladeren. Vroeg in de ochtend en aan het einde van de dag is de kans op het spotten van dieren het grootst. Voor €6,- kun je een night walk doen met gids en mogelijk een glimp opvangen van wilde spookaapjes!

Canopy walkway in Rainforest Discovery Centre in Borneo Sepilok
De canopy walkway in de hoge boomtoppen is zeker een aanrader

Eettips in Sepilok

Zoals eerder genoemd zijn er praktisch geen restaurants te vinden in Sepilok. Je zult het dan ook moeten doen met de menukaart van de resorts en hotels. Toch zijn wij ‘uit eten’ geweest. Er stond een krakkemikkig hutje aan de kant van de hoofdweg met een houten bordje: ‘restaurant Mama’s’. Daar was een klein oud vrouwtje eten aan het koken en konden we voor een paar euro een heerlijke maaltijd krijgen. We weten niet of dit aandoenlijke ‘restaurantje’ er nog steeds staat, maar anders raden we hem zeker aan!

Restaurant mama's in Sepilok in Borneo
Mama’s: een krakkemikkig ‘restaurant’ met overheerlijke maaltijden

Overnachten in Sepilok

In Sepilok bevinden zich meerdere accommodaties waar je kunt overnachten. Aangezien er naast de bovengenoemde centra niet veel te doen valt, verblijven veel reizigers in Sandakan. Vanuit Sandakan boeken zij vervolgens een dagtrip richting de verschillende centra in Sepilok. En hoewel Sandakan zeker levendiger zal zijn dan Sepilok, hebben wij eigenlijk geen positieve verhalen over Sandakan gehoord van andere reizigers.

Wij besloten daarom gewoon in Sepilok te overnachten en verbleven in het Sepilok Jungle Resort. Ondanks dat dit resort één van de goedkoopste accommodaties is in Sepilok, hoef je geen lowbudget prijzen te verwachten zoals in Kuching of Kota Kinabalu. Voor een kamer met ventilator betaal je 115 RM (€23,-) en voor een luxere kamer met airconditiong betaal je zo’n 150 RM (€30,-). Het resort ligt op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Zo is het ongeveer 10 minuten lopen naar het Orang-oetan en Sunbear Centrum, en zo’n 20 minuten lopen naar het Rainforest Discovery centrum.

Je hebt in het Jungle Resort een heerlijk zwembad waar je met een beetje geluk nog meer bijzondere dieren spot. Zo zagen wij een felgekleurde kingfisher (ijsvogel) en een zwarte hornbill (neushoornvogel) in een palmboom zitten. Ook hebben we de grote ‘huishagedis’ van het zwembad meerdere keren een verfrissende duik zien nemen. Er zou zelfs ooit een orang-oetan zijn gezien in het resort, maar dat hebben wij helaas niet meegemaakt.

Ijsvogel op paal in Sepilok in Borneo
Zwembad van Sepilok Jungle Resort in Borneo
Hagedis bij zwembad in Sepilok Jungle Resort
De huishagedis van het zwembad

Hoe kom je in Sepilok?

Het grote nadeel van Sepilok is de bereikbaarheid van het dorpje. Er gaan maar een paar openbare bussen rechtstreeks vanaf Sandakan naar Sepilok, dus een taxi of bus van een touroperator is de makkelijkste optie. Kom je vanaf het vliegveld in Sandakan? Dan kun je het beste een (Grab)taxi nemen. Deze rit naar Sepilok zal ongeveer een half uurtje duren.

Canopy walkway in Rainforest Discovery Centre in Sepilok in Borneo
Het meer van het Rainforest Discovery Centre in Sepilok in Borneo
Vogel in boom in Rainforest Discovery Centre in Sepilok in Borneo
Hagedis in boom in Rainforest Discovery Centre Sepilok in Borneo