In het noorden van Vietnam ligt tegen de grens van China de provincie Ha Giang. Deze regio is een van de armste regio’s van heel Vietnam. Ha Giang wordt vaak gezien als het meest pure stukje Vietnam. De mensen hebben hier zijn voornamelijk zelfvoorzienend, hebben niet veel te besteden en zijn vooral erg vriendelijk en nieuwsgierig. De inwoners zijn vooral etnische minderheden die nog volgens eigen tradities leven. Het gebied is dunbevolkt en bestaat voor het grootste gedeelte uit berglandschappen. Tussen de berglandschappen zijn kleine bergdorpjes gelegen waar de lokale bevolking leeft van het land. Je zult hier niet veel toeristen tegenkomen. De meest bekende manier om Ha Giang te verkennen is op de motor via de Ha Giang Loop.

Ha Giang Loop op de motor

De Ha Giang Loop is een prachtige route door het berglandschap van Ha Giang. De route leg je af op de motor en in 3, 4 of 5 dagen rij je door het prachtige landschap van Ha Giang. Je rijdt via de kronkelende wegen door mooie authentieke dorpjes en langs groene rijstvelden. Onderweg kom je de meest waanzinnige uitzichten uitzichten tegen. De Ha Giang Loop is misschien wel de mooiste motorroute ter wereld.

Uitzicht over rijstvelden en bergen tijdens Ha Giang Loop in Vietnam

Vanuit de gelijknamige hoofdstad van de provincie, Ha Giang, beginnen de meeste reizigers met de loop. De meeste backpackers zullen ook in dit plaatsje verblijven voor en/of na het doen van de Ha Giang Loop. Het plaatsje Ha Giang biedt genoeg verschillende soorten accommodaties en dit is dan ook het perfecte startpunt voor het verkennen van de regio. Er zijn verschillende manieren om de Ha Giang Loop te doen: zelf rijden zonder gids, zelf rijden met gids en achterop bij een easy rider. Hieronder lees je meer over deze opties.

Ha Giang Loop zelf rijden zonder gids

Je kunt ervoor kiezen alles zelf te regelen en ook zelf te rijden. Naar Ha Giang toe reizen kan vanuit de grote steden en is goed geregeld. Een optie is om vanuit Sapa of Hanoi een nachtbus te pakken. Je komt dan rond 04:00 uur ’s ochtends aan in Ha Giang zodat je dezelfde ochtend nog kan beginnen aan de loop. Je kan er ook voor kiezen om in Ha Giang te overnachten voordat je start aan de loop. Er zijn zat plekken om te overnachten en zo ga je uitgerust de weg op. In Ha Giang zijn veel plekken om een motor te huren. De prijs voor het huren van een motor is zo’n €8 per dag. Bij het huren van een motor is het van belang dat je de staat van de motor checkt. Werken de remmen? Is de helm goed? Leg de schade vast zodat je gezeur achteraf voorkomt.

De wegen van de Ha Giang Loop zijn voor een groot gedeelte erg goed maar er zitten ook mindere stukken tussen. Al met al is wel te stellen dat de loop redelijk intensief en uitdagend is. Het is dus erg belangrijk dat je verantwoord rijdt en voldoende rust neemt. Toch is de loop voor de meeste goed te doen zolang je je gezonde verstand gebruikt en er voldoende tijd voor neemt. Wij raden je aan om minimaal 4 dagen in te plannen als je de loop zelf rijdt. Tijdens de loop kom je langs meerdere dorpjes met homestays. Zoek van tevoren uit waar je ongeveer wilt overnachten.

Drie Hmong vrouwen verkopen fruit op markt
Hmong-volk in een dorpje in Ha Giang

Rijbewijs en politie

Bij het huren van een motor wordt niet heel moeilijk gedaan over het rijbewijs en een groot deel van de motorrijders op de Ha Giang Loop is ook niet in het bezit van het juiste papiertje. Let wel op: zonder internationaal motorrijbewijs zal de verzekering niks uitkeren bij ongevallen en schades. Een ander risico is de politiecontrole. Het gebeurt niet vaak dat je in Vietnam door de politie wordt aangehouden maar in Ha Giang worden er zo nu en dan wel controles gedaan. Bij deze controles worden de zelf rijdende toeristen langs de kant gezet en kunnen de locals en easyriders gewoon doorrijden. De controles vinden meestal plaats op de weg QL4C vanuit Ha Giang richting de Loop. Op de loop zelf vinden nagenoeg geen controles plaats.

Een manier op de controles te ontwijken is door heel vroeg of heel laat te starten. Volgens de locals die wij spraken zijn er voor 07:00 uur, tussen 11:00 en 12:30 en na 17:00 uur, geen controles. Dit zal met werktijden en pauze te maken hebben.

Motor rijdt op weg van Ha Giang Loop in Vietnam

Ha Giang Loop rijden met gids

Je kunt er ook voor kiezen om met een gids te gaan en zelf te rijden. Voor degene die de Ha Giang Loop graag zelf willen rijden kan een gids heel handig zijn. Hij weet de weg en de mooie plekjes om foto’s te maken. Met een gids hoef je je ook niet druk te maken over politiecontroles en weet je zeker dat je de juiste richting op gaat. Als je gebruik wil maken van een gids is de meest voor de hand liggende manier het boeken van een tour.

Uitzicht van Ma Pi Leng Pass tijdens motor rijden Ha Giang Loop

Er zijn verschillende organisaties die tours aanbieden waar een gids inbegrepen is. Bij een standaard pakket zit vaak het volgende inbegrepen: transfer naar Ha Giang met de slaapbus, slapen in een hotel/hostel, huur motor, ervaren gids, 2 of 3 dagen accommodatie, eten en drinken tijdens de loop en na de loop vervoer naar de volgende bestemming. Er gaan tours in groepsverband maar je kunt er ook voor kiezen een privétour te boeken. Een tour kost gemiddeld tussen de €140 en €180 per persoon.

Achterop bij easy rider

Voor degene die niet zelf kunnen of willen rijden is er nog de mogelijkheid om achterop te gaan bij een zogenaamde ‘easy rider‘. Een easy rider is een local die bekend is met het gebied en ervaren is op de motor. Door achterop te zitten kun je volop genieten van het uitzicht en hoef je je verder nergens druk om te maken. Je kunt een groepstour boeken met een gids en een easy rider. Je rijdt dan met een hele groep de Ha Giang Loop en stopt gezamenlijk op mooie plekken. Voor iets meer geld kan je ervoor kiezen om een privétour te doen. Op deze manier heb je iets meer vrijheid qua indeling van de stops. Een pakket bestaat uit vervoer naar en van Ha Giang, accommodaties, eten en drinken voor 3 dagen, een gids en een easy rider. Reken op zo’n €170 tot €200 per persoon.

Koeien en geiten lopen op weg in de bergen

Ha Giang tour boeken

De meeste reizigers die naar Ha Giang gaan komen vanuit Hanoi of Sapa. Vanaf beide steden kun je gemakkelijk de (nacht)bus pakken. De bus vanaf Hanoi doet er zo’n 7 uur over en de bus vanuit Sapa doet er ongeveer 6 uur over. Er zijn verschillende busklasses en de prijzen variëren ergens tussen de €8 en €20. Houd er rekening mee dat je bij het nemen van een nachtbus vaak omstreeks 04:00 ’s ochtends aankomt. Soms is er de mogelijkheid om tot 06:00 uur in de bus te blijven slapen. Bustickets zijn makkelijk te boeken bij hotels/hostels of een tourbureautje. Boek je een Ha Giang Loop pakket? Dan zit het vervoer er meestal bij in en wordt dit voor je geregeld. Vaak kun je bij aankomst in Ha Giang dan ook nog slapen in een hostel of hotel van de aanbieder.

Slingerende wegen van Ha Giang Loop

Hoe kom je in Ha Giang?

De meeste backpackers boeken hun tour al voordat ze naar Ha Giang reizen. Zo zijn er in Hanoi en Sapa genoeg tour bureaus, hotels en hostels die samengestelde pakketen aanbieden. Je kunt kiezen hoeveel dagen je wilt, of je zelf wilt rijden of achterop wilt bij een easy rider en naar welke bestemming je na het afleggen van de Ha Giang Loop verder wilt reizen. Afhankelijk van je keuzes wordt er een pakket voor je samengesteld en is alles geregeld. Tour prijzen liggen tussen de €140 en €200 per persoon. Een aantal populaire aanbieders zijn Cheers Hostel, Mama’s Homestay en Mr Hung Vietnam Tourism.

Uitzicht op groene bergen van Ha Giang
Voorbeeld

Accommodaties in Ha Giang

In en rondom het plaatsje Ha Giang zijn genoeg leuke accommodaties te vinden. Bij de meeste kun je ook terecht voor je het huren van een motor of het boeken van een tour. Een aantal aanraders:

Mama’s Homestay: de plek is basic, maar toch erg populair onder backpackers. Het personeel kan je met alles helpen als je van plan bent de Ha Giang Loop te doen. Als je nog niet vertrouwd bent op de motor, dan kun je hier een testritje maken en wordt je met alles geholpen. Voor een tweepersoonskamer betaal je rond de €8 inclusief ontbijt.

Ha Giang Amazing Hostel: een gezellig hostel met vriendelijk personeel en schone kamers. Ook hier kun je terecht voor het huren van een motor of het boeken van een tour (én voor een avondje biljart!). Een tweepersoonskamer kost rond de €7 inclusief ontbijt. Voor een plek in een slaapzaal betaal je rond de €3.

Royal Hotel Ha Giang: een goed 3-sterren hotel in Ha Giang. De bedden zijn fijn, douche is warm en het personeel is behulpzaam. Ze helpen je graag met de voorbereidingen voor de loop. Voor een deluxe kamer betaal je zo’n €16 per nacht.

Ong Vang Ha Giang Hotel: een grappig hotel met kleine capsules om in te slapen. Alles is basic maar het ontwerp is erg leuk. Het personeel is zeer gastvrij en je hebt hier een mooi uitzicht op een rivier. Een tweepersoonskamer kost rond de €8 per nacht.

Voor een sfeerimpressie van de Ha Giang Loop, bekijk de video: