Home » Azië » Backpacken in Sri Lanka » Adam’s Peak

Mocht je langere tijd in Sri Lanka verblijven en zin hebben in een sportieve uitdaging, dan mag Adam’s Peak zeker niet op je to-do lijstje ontbreken. De trap naar de top telt zo’n 5500 treden. Het beklimmen van de 2243 meter hoge berg vereist dan ook wat inspanning, maar is de spierpijn 100% waard.

Het uitzicht halverwege Adam's Peak met regenboog in Sri Lanka
Het uitzicht halverwege Adam's Peak

De heilige berg

Al meer dan 1000 jaar wordt Adam’s Peak (Sri Pada) beschouwd als belangrijk pelgrimsoord voor moslims, christenen, hindoes en boeddhisten. Het verhaal gaat dat het dé plek is waar Adam (of Boeddha of Shiva) voor het eerst een voetafdruk op aarde heeft gezet. Ieder jaar beklimmen mensen van over de hele wereld de heilige berg. Als local wordt van je verwacht dat je de klim minstens één keer in je leven maakt. Mocht je niet gelovig zijn, dan is de klim alsnog een must-do vanwege het adembenemende uitzicht.

Zonsopkomst tussen bergen bij Adam's Peak in Sri Lanka

Het startpunt

De meeste reizigers starten om 02:00u vanuit het dorpje Dalhousie hun klim naar boven. Wij kwamen al om 00:30u met een busje vanuit Nuwara Eliya bij het startpunt aan: een erg donker ‘pleintje’ met een aantal huizen en her en der wat wilde zwijnen (ja echt!). Niet bepaald de fijnste plek om anderhalf uur te moeten wachten. Gelukkig is er een klein politiebureau waar je kunt zitten met een handjevol zwerfhonden als gezelschap.

De klim

Aan het begin van de tocht loop je over een grote rivier en langs verschillende tempeltjes en Boeddhabeelden. Na een donatie van 1000 rupees (= €6,25) kun je je weg verder vervolgen. Later wordt er nogmaals om een donatie gevraagd, maar dit is niet verplicht. Na dit punt is het aardedonker en zie je zonder zaklamp geen hand voor ogen. Met een beetje geluk loopt er een zwerfhondje met je mee.

Zwerfhonden bij Adam's Peak in Sri Lanka
Nieuwsgierige zwerfhonden bij Adam's Peak

De trap naar Adam’s Peak telt ongeveer 5500 treden. Dat klinkt heftig, maar als je je op het ergste voorbereid valt het mee. Op ongeveer driekwart van de tocht, na zo’n 1,5 uur lopen, kom je aan bij een tentje. Hier kun je een kop heerlijke warme thee kopen. Na nog een uur (rustiger) doorwandelen kwamen we om 04:30u aan op de top. Veel te vroeg voor zonsopkomst, dus hebben we nog een tijdje in de regen met andere reizigers staan koukleumen. Een poncho is daarom zeker aan te raden. Mocht je een snelle klimmer zijn dan kun je dus ook later dan 02:00u beginnen en alsnog voor zonsopkomst aankomen.

De traptreden van Adam's Peak in Sri Lanka
Een deel van de trap met 5500 treden

En nu komt het. Onze grootste domper in Sri Lanka. Het was zo mistig dat we bij zonsopkomst (06:00u) helemaal niets konden zien! Eén groot wazig tafereel, waar iedereen uiteindelijk wel om kon lachen.

Mistig uitzicht vanaf Adam's Peak in Sri Lanka
Ons uitzicht bij zonsopkomst...

Hoe kom je bij Adam's Peak?

Veel bezoekers slapen in het dorpje Dalhousie voordat zij aan de klim beginnen. Dit dorpje is te bereiken met de bus of tuktuk vanuit Hatton. Wij hebben ervoor gekozen om ’s nachts met een busje vanuit Nuwara Eliya naar Adam’s Peak te rijden.

*Koers: €1 = €160 rupees

Hond bij Adam's Peak in Sri Lanka