Hanoi is de bruisende hoofdstad van Vietnam. De stad heeft geen moment rust door de vele mensen en razende scooters. Toch heeft deze drukte ook zo zijn charme. Als je wat verder kijkt dan de chaos, dan zul je ook de schoonheid en rust van Hanoi vinden. De stad heeft een aantal leuke bezienswaardigheden. Hanoi zit vol met Franse architectuur, lekkere eettentjes, tempels, musea en parken. De meeste backpackers beginnen of eindigen hun reis door Vietnam in deze levendige stad. Het vliegveld ligt op korte afstand en Hanoi is ook een goede uitvalsbasis om omliggende gebieden in Vietnam te bezoeken. Wat te doen in Hanoi? We hebben hieronder een aantal leuke highlights en bezienswaardigheden in Hanoi op een rij gezet.

Old Quarter in Hanoi

Het oude centrum van Hanoi wordt ook wel Old Quarter genoemd. In dit gebied liggen de meeste hotels en bezienswaardigheden van Hanoi. Je kunt hier heerlijk rondlopen en genieten van alle indrukken. Lopend door de smalle straten en steegjes kom je winkeltjes, restaurantjes en op vele plekken het bekende Viatnamese street food tegen. Langs de straten staan lage krukjes waar locals zich tegoed doen aan Vietnamese soep of andere gerechten. In de drukte van Old Quarter kom je genoeg andere backpackers tegen maar toch voelt het nog steeds authentiek en overheerst de Vietnamese cultuur. Het is niet voor niks een van de leukste highlights van Hanoi. Als je op zoek bent naar drukte en gezelligheid, dan kun je je hier met gemak een aantal dagen vermaken. 

Hoan Kiem meer

Bij een verblijf in Hanoi ontkom je er bijna niet aan om het Hoan Kiem meer een keer gezien te hebben. Dit meer ligt op loopafstand van alle drukte in Old Quarter. Toch merk je op deze plek bijna niks van de drukte. Het Hoan Kiem meer is een bekende ontmoetingsplaats voor de locals. Rondom het meer komen ook veel studenten bij elkaar. Sta niet verbaasd te kijken als je wordt aangesproken door Vietnamese kinderen die Engels willen leren en dit met jou willen oefenen. Op het meer is een eiland met een tempel gelegen. Deze kun je via een brug bereiken. Hoan Kiem meer is een mooi rustpunt in Hanoi waar je ook nog eens fotogenieke plaatjes kunt maken. 

Het Hoan Kiem meer in Hanoi in Vietnam

Bia Hoi Corner

Bia Hoi is dé plek om een biertje te drinken. En niet zomaar een biertje, waarschijnlijk vind je hier het goedkoopste biertje van de wereld. Tussen de 5000 en 10.000 VND (€0,30) koop je hier een glas bier en neem je plaats op een van de vele gekleurde krukjes langs de weg. Honderden mensen komen hier samen voor een gezellige avond met een hapje en een drankje. Kies een mooi plekje en geniet van de sfeervolle drukte met een lokaal Bia Hoi biertje in je hand. Bia Hoi Corner is gelegen op de kruising van de straten Ta Hien en Luong Ngoc Quyen.

Vrouw loopt door Bia Hoi Corner in Hanoi

Night Market van Hanoi

Op vrijdag, zaterdag en zondagavond kun je over de Night Market slenteren. Deze markt trekt zowel locals als toeristen die op zoek zijn naar kleding en schoenen voor een lage prijs. Vergeet niet te onderhandelen over de prijs en let goed op je eigen spullen. Helaas komt het hier met regelmaat voor dat er spullen uit de zakken van toeristen verdwijnen. Je ziet hier vooral namaak merkkleding en je komt bij elk kraampje nagenoeg hetzelfde tegen. Toch is de Night Market een leuke bezienswaardigheid in Hanoi en zeker een bezoekje waard. 

Train Street Hanoi

Deze nauwe straat is een hele leuke fotospot en een van de populairste bezienswaardigheden in Hanoi. Een paar keer per dag rijdt er een trein door dit smalle straatje heen. En dit terwijl er bijna direct aan het spoor cafés, restaurants en huisjes liggen. Train Street was voorheen toegankelijk voor iedereen maar dit is het laatste jaar veranderd. De straat is nu vaak afgezet en wordt bewaakt door de politie. De reden hiervoor is dat Train Street steeds onveiliger werd doordat toeristen op het laatste moment een foto namen van de trein die voorbij raasde. Daarnaast zouden bepaalde cafés geen vergunning hebben en zich niet aan de voorschriften houden. Gelukkig is Train Street niet de hele dag gesloten en wordt de straat op bepaalde tijdstippen wel opengesteld voor toeristen.

Backpacken in Vietnam in train street in Hanoi

Hanoi Hilton en Mausoleum

Hanoi Hilton klinkt als een hotel maar dat is het niet. Het is de andere naam voor Hoa Lo Prison en dat is een museum. Vind je het leuk om meer te weten over de geschiedenis van de stad? Dan is dit zeker een van de highlights in Hanoi. In deze oude Franse gevangenis kun je namelijk zien hoe de gevangenen in de oorlogstijd werden vastgehouden. Doordat er in het museum poppen zijn neergezet krijg je een realistisch beeld over de situatie in oorlogstijd. Je kan ervoor kiezen om via een audiogids een aantal indrukwekkende verhalen te horen. Meer weten over de geschiedenis van Hanoi? Dan kun je ook een bezoek te brengen aan het Ho Chi Minh Mausoleum. Dit is de plek waar de toenmalige president Ho Chi Minh ligt opgebaard, een van de bijzondere bezienswaardigheden van Hanoi.

Het Ho Chi Minh Mausoleum gebouw in Hanoi

Hotels en hostels Hanoi

In Hanoi is de keuze in hostels en hotels groot. De meeste hotels en hostels liggen in Old Quarter, de ideale plek om de stad te verkennen. Hieronder staan een aantal aanraders op een rij.

Little Charm Hanoi Hostel: dit populaire hostel ligt in de oude binnenstad van Hanoi en biedt buiten een goed verblijf ook een 24-uurs receptie waar je terecht kan voor reisinformatie, fietsverhuur en wasservice. Het hostel beschikt ook over een klein binnenzwembad. Voor een bed in een slaapzaal betaal je rond de €7 inclusief ontbijt.

Vietnam Cheers Hostel: een van de bekendere hostels in Hanoi gelegen in het oude centrum. Het personeel is heel vriendelijk en helpt met het boeken van tours of busreizen. Het hostel is de plek om andere backpackers te ontmoeten. Verder biedt het hostel dagelijks een gratis citywalk aan en als vette bonus kun je hier gratis bier drinken! Voor een bed in een slaapzaal betaal je rond de €5. Een tweepersoonskamer kost rond de €30 inclusief ontbijt. 

Hanoi Elpis Central Hotel: dit 3-sterren hotel beschikt over nette kamer, vriendelijk personeel en is perfect gelegen. Voor een tweepersoonskamer betaal je rond de €25 per nacht inclusief ontbijt. 

Nova Luxery Hotel: een mooi hotel met een hele goede prijs-kwaliteit verhouding. De service is goed, de kamers zijn schoon en het ontbijt is uitstekend. Voor een tweepersoonskamer betaal je rond de €32 inclusief ontbijt. 

The Oriental Jade Hotel: heb je iets meer te besteden en ben je toe aan ultieme luxe? Dan is dit 5-sterren hotel in de oude binnenstad misschien iets voor jou. Met mooie kamers, een skybar en zwembad met prachtig uitzicht kun je hier in alle rust bijkomen van de de drukke stad. Een tweepersoonskamer kost rond de €125 per nacht inclusief ontbijt. 

Vrouw loopt door Train Street: een van de bezienswaardigheden in Hanoi in Vietnam