Home » Azië » Backpacken in Indonesië

Indonesië: alle mooie plekken op een rij

Indonesië is een land gelegen in Zuidoost Azië en staat bekend vanwege zijn vele eilanden. Ben je op zoek naar een combinatie van strand, natuur en cultuur? Dan is backpacken in Indonesië echt een aanrader. Het land is uitgestrekt en heeft hierdoor veel verschillende landschappen te bieden: van tropisch regenwoud tot vulkanen en van witte stranden tot groene rijstvelden. Verder heeft Indonesië gave highlights, een interessante cultuur en zijn er prachtige tempels te vinden. Niet zo gek dus dat Indonesië erg populair is onder de backpackers.

Backpacken Indonesië

Als je Indonesië op de kaart bekijkt zie je dat Indonesië uit een aantal grotere eilanden bestaat met vele kleinere eilandjes hieromheen. Met meer dan 15.000 eilanden is Indonesië de grootste eilandstaat van de wereld. Aangezien Indonesië aan alle kanten omgeven is door water ontbreekt het er ook niet aan activiteit op of onder water. Zo beschikt het land over een aantal prachtige duikspots.

Verder is Indonesië goed te bereizen en backpacken in Indonesië is ook nog eens goedkoop. In Indonesië wordt betaald met de Indonesische Rupee. Hierbij geld dat €1 ongeveer 15500 Rupee is. Een redelijk budget om te backpacken in Indonesië is zo’n €30 per persoon per dag. We hebben hieronder de bekendste eilanden en highlights van Indonesië op een rijtje gezet.

Bali

Het bekendste eiland van Indonesië is Bali. Dit is ook meteen het meest toeristische eiland: het kenmerkt zich vooral door de drukte. Natuurlijk zijn er ook rustige plekjes op Bali te vinden, maar voor de reiziger die rust zoekt, zou de voorkeur eerder uitgaan naar een van de omliggende eilanden. Op Bali kent veel highlights en er zijn verschillende (avontuurlijke) activiteiten te doen. Het eiland staat staat bekend om zijn vele stranden, tempels en rijstvelden. De populairste plek in Bali is Kuta: een levendige stad met lange stranden en een bruisend nachtleven. Je kunt hier meer lezen over de mooiste plekken op Bali.

Rijstvelden in Bali tijdens backpacken in Indonesië
Rijstterrassen in Bali

Java

Naast Bali is Java ook een van de bekendere eilanden van Indonesië. Java is het dichtsbevolkte eiland en het economisch hart. De hoofdstad Jakarta is gelegen op dit eiland. Java staat bekend om zijn culturele bezienswaardigheden en highlights welke bijvoorbeeld te vinden zijn in Jogjakarta. Hier vlakbij liggen de prachtige Borobudur tempels. Deze tempels vormen een van de belangrijkste Boeddhistische bedevaartsoorden voor Indonesiërs. Naast de interessante cultuur biedt Java ook een schitterende natuur. Zo staat Java ook bekend om de meerdere vulkanen die er te beklimmen zijn. De bekendste is de Bromovulkaan waar je tochten naar de top kunt maken om de zon te zien opkomen. Een geweldige ervaring.

Borobudur tempels in Indonesië
Bromo vulkaan in Java in Indonesië
De Borobudur tempels (boven) en de Bromo vulkaan (onder) in Java

Lombok

Een ander bekend eiland is Lombok. Lombok ligt ten oosten van Bali en beschikt over prachtige stranden en een mooi groen binnenland. Het is het grootste eiland van Indonesië en minder toeristisch dan het buureiland Bali. Een leuke activiteit om te doen op Lombok is surfen in het plaatsje Kuta, gelegen in het zuiden van Lombok. Een andere uitdaging is een meerdaagse tocht naar de top van de Rinjani vulkaan. Een fysiek zware maar supergave activiteit. In het noorden van Lombok zijn de Gili eilanden gelegen. De Gili eilanden zijn erg populair onder backpackers en worden veel bezocht. Je vindt hier witte stranden, uitgaansgelegenheden en een breed scala aan restaurants en barretjes. Ook zijn er op alle eilanden meerdere duik- en snorkelspots gelegen. Wil je graag zeeschildpadden spotten? Dan zit je hier goed!

De Rinjani vulkaan op Lombok
Op weg naar de top van de Rinjani vulkaan

Flores en de Komodo eilanden

Ten oosten van Lombok ligt het onbekende Flores. Er komen weinig toeristen naar Flores, maar de laatste jaren stijgt de populariteit. Flores staat bekend om zijn prachtige stranden, vergezichten en ruige landschappen. Je kunt een scooter huren en langs de kust paradijselijke strandjes ontdekken. Ook het onderwaterleven rondom Flores is indrukwekkend. Daarnaast kun je op Flores prachtige wandelingen maken. Een van de hoogtepunten is het beklimmen van de vulkaan Mount Kelimutu.

De populairste manier om Flores te bezoeken is middels een meerdaagse boottocht vanaf Lombok. Tijdens deze tochten worden vaak de Komodo eilanden bezocht. Zoals je waarschijnlijk al kunt raden staan deze eilanden bekend om de komodovaraan. Verder beschikken de eilanden over idyllische stranden en prachtige korraalriffen. De Komodo eilanden zijn echt een lust voor het oog en een aanrader als je gaat backpacken in Indonesië.

Komodo eilanden tijdens backpacken in Indonesië

Sumatra

Een van de grootste eilanden van Indonesië is Sumatra. Dit eiland is vooral bekend vanwege de prachtige flora en fauna die hier te vinden is. Sumatra hoort bij de onbekende plekjes en wordt nog niet massaal bezocht. Toch is het voor de natuurliefhebber een van de mooiste bestemmingen als je gaat backpacken in Indonesië. Het is er groen en wordt vooral bedekt door tropisch regenwoud. De meeste backpackers bezoeken Sumatra voor het spotten van de orang-oetan. Deze zeldzame dieren leven nog maar op een aantal plaatsen en Sumatra is hier één van. Vanuit het plaatsje Bukit Lawang kun je trektochten maken op zoek naar de orang-oetan. De kans dat je ze hier tegenkomt is erg groot!

Orang-oetan in Sumatra

Sulawesi

Voor de duikliefhebber is in Indonesië het eiland Sulawesi te vinden. Het grote eiland ligt ten oosten van Borneo en staat bekend om zijn ongerepte natuur. Vooral onderwater wordt Sulawesi als een waar paradijs gezien. De duikspots zijn prachtig en sommige zijn zelfs van dusdanige klasse dat ze als een van de mooiste van de wereld worden gezien. Deze top duikspots zijn te vinden in het noorden van Sulawesi rondom het eiland Bunaken.

Duiken in Sulawesi

Nusa Lembongan

Het eiland Nusa Lembongan ligt tussen Bali en Lombok in. De afgelopen jaren laten steeds meer backpackers de drukke plaatsen in Bali links liggen en pakken de boot richting Nusa Lembongan. Dit eiland heeft een aantal leuke highlights en is omgeven door mooie stranden en baaitjes. Een perfect eiland om lekker rond te scooteren en leuke plekjes te ontdekken. Er is een breed scala aan bars en restaurants te vinden. Ook zijn er mooie duikgelegenheden.

Het strand van Dream Beach in Nusa Lembongan in Indonesië
Dream Beach

Nusa Penida

Nusa Penida ligt ten oosten van Nusa Lembongan en is nog redelijk onontdekt. Het eiland is te beschrijven als ongerept en ruig. Het verleent zich perfect om rond te scooteren en te genieten van de vergezichten en ruige kustlijn. De infrastructuur op Nusa Penida is nog lang niet perfect maar voor de avonturier is dit een pareltje die vraagt om ondekt te worden. Een van de hoogtepunten van Nusa Penida is het strand Kelingking Beach. Bij ons staat dit strand op nummer één als mooiste strand van de wereld. Altijd al willen snorkelen met reuzenmanta’s? Dit kan hier ook!

Kelingking Beach

Geschiedenis van Indonesië

De geschiedenis van Indonesië heeft veel raakvlak met Nederland. Deze geschiedenis is vooral gebaseerd op handel en gaat honderden jaren terug in de tijd, naar de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Producten die in Nederland zeer zeldzaam waren konden in Indonesië verkregen worden. In 1814 werd de term Nederlands-Indië ingevoerd. In deze tijd was alles gericht op economische belangen. Zo heeft Nederland door deze kolonie de schatkist aardig kunnen vullen. Daarnaast heeft het toenmalige Nederlands-Indië kunnen profiteren door een toenemende welvaart, verbeteringen in de infrastructuur en groeiende bedrijvigheid. 

Echter ontstond er steeds meer onvrede omdat de kolonisten zich ver boven de Indische bevolking vonden staan. Gebeurtenissen zoals de Japanse bezetting, oplaaiend nationalisme en de onafhankelijkheidsoorlog hadden erg veel invloed op de verstandhoudingen en brachten grote veranderingen met zich mee. Uiteindelijk accepteerde Nederland op 27 december 1949 de Indonesische onafhankelijkheid. Nederland heeft dus een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Indonesië. 

Blogs