Home » Azië » Maleisië » Borneo » Kuching

Kuching is een gezellige stad gelegen in de zuidelijke provincie Sarawak in Maleisisch Borneo. Met zo’n 600.000 inwoners is het de grootste stad van Sarawak. Kuching staat ook wel bekend als Cat City (kuching = kat). Niemand weet waarom de stad naar een kat is vernoemd, maar de obsessie voor de dieren is in ieder geval duidelijk terug te zien: je vindt overal kattenbeelden in de stad. Ook zie je in de stad een Chinese invloed vanwege de vele Chinees-Maleisische inwoners. Wat te doen in Kuching? Je leest hier meer over de leukste bezienswaardigheden in Kuching.

Chinatown straten met lampionnen in Kuching
Straten met katten in Kuching
De kattenobsessie en Chinese taferelen in Kuching

Bezienswaardigheden Kuching

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Kuching is de Sarawak rivier die dwars door de stad heen loopt. De gezellige boulevard ‘Kuching Waterfront’ is dan ook het levendige centrum van Kuching. Je kunt al een halve dag vullen door langs de rivier te lopen en een drankje te doen op één van de vele terrasjes. Kort geleden is de Darul Hana Bridge aangelegd, waardoor je ook gemakkelijk naar de andere kant van de rivier kunt wandelen. Verder kun je in de stad een aantal activiteiten doen, zoals een bezoek brengen aan de ‘Orchid garden‘, een kijkje nemen in het kattenmuseum of wandelen door de gezellige straatjes. Ook heeft Kuching een aantal bijzondere gebouwen, waaronder de staatsmoskee, het historische Fort Margherita en een opvallend gouden staatsgebouw (Dewan Undangan Negeri Sarawak).  De bezienswaardigheden in Kuching zelf zijn dus niet heel bijzonder, maar prima om je dag mee te vullen.

Roze moskee als bezienswaardigheden in Kuching
Gouden staatsgebouw aan rivier in Kuching
De staatsmoskee (boven) en het staatsgebouw (onder)

Bako Nationaal Park

Kuching vormt vooral een belangrijke uitvalsbasis voor een aantal leuke activiteiten  en bezienswaardigheden in de buurt. De activiteit die bij ons op nummer 1 staat is het bezoeken van Bako Nationaal Park. Het park is gelegen aan de kust en vormt de woonplaats van verschillende diersoorten. Je kunt er wandelen over diverse jungle trails en met een beetje geluk spot je de inheemse neusaap! Bako ligt redelijk afgelegen en is alleen te bereiken per boot, waardoor de toeristenstroom ook niet al te groot is. De ‘haven’ voor dit park ligt op zo’n drie kwartier rijden per bus vanaf Kuching. De kosten voor de entree en een retourtje naar het park vanaf Kuching zijn in totaal nog geen €10,- p.p. en dat is het 100% waard! Ook kun je er overnachten: iets wat wij zeker aanraden. Lees hier meer informatie over Bako Nationaal Park.

Uitzichtpunt op strand van Bako National Park
Bako Nationaal Park

Orang-oetan centrum Semenggoh

Een tweede bijzondere activiteit buiten Kuching is het bezoeken van het orang-oetan centrum in Semenggoh. In dit rehabilitatiecentrum worden verweesde en gewonde orang-oetans opgevangen met als doel hen in de toekomst weer te kunnen introduceren in het wild. Ze worden terug gezet in de wilde natuur, maar als ze daar niet genoeg voedsel vinden, kunnen ze naar het voederplatform slingeren om te smullen van een flinke lading fruit.

Vanuit Kuching kun je gemakkelijk bus K6 pakken naar het orang-oetan centrum (4 RM = €0,80). Deze bus vertrekt vanuit het centrum van Kuching, vlakbij de Masjid Bandaraya moskee (staat ook duidelijk aangegeven in de handige app ‘Maps me’). Bij aankomst betaal je een entree fee van 5 RM (€1,-) en is het vervolgens een kwartiertje lopen naar het voederplatform. Hier wordt elke dag om 09:00u en 15:00u voedsel neergelegd voor de orang-oetans. Er is altijd een kans dat ze niet op komen dagen omdat ze zelf al voldoende voedsel hebben gevonden. Hoewel dit voor jouw als bezoeker misschien een tegenvaller zal zijn, is het voor het rehabilitatiecentrum juist een goed teken.

Orang oetan in boom in Semenggoh in Kuching
Orang oetan met baby in boom in Semenggoh
Met een beetje geluk spot je orang-oetans in Semenggoh

Eettips in Kuching

Op de boulevard van Kuching vind je verschillende lokale kraampjes en (kleine) terrasjes. Voor minder dan 10 ringit (€2,-) kun je hier al genieten van een bord warme nasi of een schaal noodles. Even geen zin in de lokale keuken? Dan raden we je aan om de knapperige pizza’s van Balkanico te proeven. Balkanico zit in ‘Big Bottle’: een winkel waar je allerlei soorten bier kunt kopen. Zo kun je dus genieten van jouw lievelingsbiertje in combinatie met een krokante pizza.

Ons favoriete plekje was Indah Cafe: een restaurant gelegen in een zijstraatje in het centrum van Kuching. Ze hebben er van alles, van oreo cheesecake taart tot gezonde smoothies en van pasta bolognese tot vegetarische burgers. Nog een pluspunt: de menukaart biedt ook een groot aantal veganistische gerechten. Daarnaast kun je kooklessen volgen bij Indah Cafe en organiseren ze verschillende uitstapjes. Het restaurant is helaas wel alleen overdag open. ’s Avonds kun je aan een drankje doen bij de gezellige Monkee Bar. Je kunt er redelijk goedkoop biertjes en cocktails drinken, en tegelijkertijd steun je daarmee ook het orang-oetan project!

Vegetarisch Indah Cafe in Kuching
Ons favoriete eetplekje in Kuching: Indah Cafe

Overnachten in Kuching

Er zijn redelijk veel accommodaties te vinden in Kuching, variërend van low budget tot super de luxe. Zelf verbleven wij in ‘The QuiikCat‘ voor nog geen €10,- per nacht inclusief ontbijt. Geen luxe moderne kamers, maar wel gelegen in het centrum en erg vriendelijke, behulpzame eigenaren. Ook kun je er de hele dag door toast, koffie en thee pakken. Mocht je voor langere tijd in Kuching verblijven en toe zijn aan een dag relaxen, dan kun je voor 30 RM (€6,-) een verfrissende duik nemen in het zwembad van het Hilton hotel (en stiekem een beetje genieten van de luxe!).

Hoe kom je in Kuching?

Het vliegveld van Kuching ligt vlakbij het stadscentrum en er gaan dagelijkse meerdere nationale en internationale vluchten naartoe. Je kunt op het vliegveld bij de taxi service desk gemakkelijk een standaard taxi boeken naar het centrum van Kuching voor 26 RM (€5,20). Wij raden je echter aan om gebruik te maken van Grab: een goedkope en veilige taxiservice waar ze in Azië veel gebruik van maken (vergelijkbaar met Uber). Je kunt de app van Grab installeren op je mobiel en daarmee een Grabtaxi boeken. Ook staat de prijs vooraf aangegeven en kun je na je rit met cash betalen.

*Koers: €1 = 5 RM

Uitzicht over rivier in Kuching
Auto's in de straten langs de boulevard
Uitzicht over rivier van Kuching