Vietnam is een land gelegen in het oosten van Zuidoost-Azië. Het land bevat bijna 100 miljoen mensen en behoord daarmee tot de 15 volkrijkste landen ter wereld. Door de langgerekte vorm van het land zijn er ook verschillende klimaatzones. Deze verschillende zones zorgen voor variatie in de landschappen en natuurlijk ook in het weer. Backpacken in Vietnam is dan ook erg populair. De variatie die dit prachtige land te bieden heeft maakt het een ideale bestemming voor backpackers. Zo is het mogelijk om binnen een korte tijd te zonnen op het strand, te wandelen tussen de rijstvelden of een hoge berg te beklimmen. Wil je de drukte opzoeken? Dan kun je jezelf vermaken in de bruisende steden Ho Chi Minh en Hanoi. Hieronder lees je meer over leuke highlights en de mooiste plekken in Vietnam.

Uitzichtpunt over bergen bij zonsondergang in Ninh Binh

Backpacken in Vietnam

Op de kaart is duidelijk te zien dat Vietnam een langgerekte vorm heeft. Het land is zo’n 1600 kilometer lang en de meeste reizigers kiezen ervoor om van noord (Hanoi) naar zuid (Ho Chi Minh) of van zuid naar noord te reizen. Tussen Hanoi en Ho Chi Minh liggen veel leuke plaatsen en highlights van Vietnam. Ten zuiden van Ho Chi Minh ligt de bekende Mekong Delta. Ten noorden van Hanoi vind je prachtige bergen en rijstvelden. Voor een reis van noord naar zuid of andersom wordt aangeraden minimaal 2 weken uit te trekken. Heb je korter de tijd? Dan raden wij je aan vanuit een van de steden de omliggende bezienswaardigheden te bezoeken. Onze voorkeur gaat uit naar Hanoi en omgeving.

Backpacken in Vietnam is erg makkelijk: het land is goed te bereizen. Tussen de bekende steden en plaatsen gaan dagelijks meerdere keren (nacht)bussen en (nacht)treinen. Vietnam is ook erg populair om op de motor de verkennen. Er zijn verschillende populaire routes waarbij je voor een of meerdere dagen een motor kan huren. Er zijn ook backpackers die ervoor kiezen een motor te kopen voor hun reis door Vietnam. Vooral langs de kust en in het noorden zijn prachtige kronkelwegen met de mooiste uitzichten.

Uitzicht over strand en bergen tijdens Hai van Pass route op scooter
Uitzichtpunt tijdens Hai van Pass route

Kosten backpacken Vietnam

In Vietnam wordt betaald met de Vietnamese Dong. Een euro is ongeveer 26.000 Vietnamese Dong. Backpacken in Vietnam hoeft niet veel te kosten, over het algemeen is het een goedkoop land om te bereizen. Het gemiddelde dagbudget per persoon per dag is zo’n €30. We hebben hieronder de highlights en mooiste plekken in Vietnam op een rij gezet.

Mooiste plekken Vietnam

Hanoi

De hoofdstad van Vietnam is Hanoi. Hoewel de stad op de meeste reizigers waarschijnlijk een zeer chaotische eerste indruk maakt, raken de meesten toch erg gecharmeerd door deze leuke stad. Hanoi bestaat uit een wirwar aan straten, smalle steegjes en vooral heel veel verkeer. De grote hoeveelheid scooters kom je hier overal tegen. En zie je ze niet, dan hoor je ze wel. Een van de populairste wijken in Hanoi is Old Quarter. Je vindt hier allerlei koffietentjes, terrasjes en drukke straten vol met plastic stoeltjes om een drankje te doen. Zeker een aanrader voor een gezellige avond. Een andere leuke activiteit in de avond is de Night Market. Een leuke markt waar vooral namaak merkkleding wordt aangeboden. Ook op deze markt is het heel druk maar dit geldt eigenlijk voor heel de stad. Ben je toe aan een levendige stad met veel reuring? Dan is het tijd voor Hanoi. Je kunt hier meer lezen over leuke highlights en bezienswaardigheden in Hanoi.

Backpacken in Vietnam in train street in Hanoi
Train Street in Hanoi

Ho Chi Minh

Ho Chi Minh is niet de hoofdstad van Vietnam, maar wel de stad met de meeste inwoners van het land. De stad staat ook wel bekend als Saigon en is net als Hanoi een drukke, bruisende stad. Ook hier zijn veel activiteiten en bezienswaardigheden en de meeste backpackers die door Vietnam reizen zullen ook deze stad bezoeken. Net als Hanoi zal je hier niet ontkomen aan de honderden scooters die over elk kruispunt razen. De straatjes zijn hier niet zo smal als in Hanoi en mede hierdoor heeft de stad ook een andere uitstraling. Een aantal leuke dingen om in Ho Chi Minh om te doen zijn het bezoeken van lokale markten en tempels. Verder is het interessant om een bezoek te brengen aan het War Museum en de Cu Chi tunnels. In de avond kun je een biertje drinken in het drukke District 1 of een rooftopbar bezoeken.

Skyline van Ho Chi Minh City in de avond

Halong Bay

Een van de bekendste tours in Vietnam is een cruise door de Halong Bay. Deze baai ligt in het noordoosten van Vietnam aan de gelijknamige stad Ha long. De baai is enorm groot en is met bijna 2000 eilandjes het meest gefotografeerde landschap van Vietnam. Je kunt op verschillende manieren de baai verkennen. De meest populaire manier is een meerdaagse cruise. Je vaart meerdere dagen met een traditionele boot door de baai langs de mooiste plekken en overnacht ook op deze boot. Je kunt er ook voor kiezen een dagtour te doen. De meeste tours vertrekken vanaf Hanoi of Halong City. Een andere manier om de schitterende rotsformaties te bewonderen is vanaf het eiland Cat Ba. Dit eiland ligt in de baai en is de perfecte uitvalsbasis voor leuke activiteiten. Reis zelf naar het eiland en verken vanaf hier de prachtige Halong Bay en de minder bekende Lan Ha Bay.

Uitzicht over Halong Bay

Sapa

In het noorden van Vietnam, vlakbij de Chineze grens, ligt het bergdorpje Sapa. Dit plaatsje is voor vele backpackers een van de hoogtepunten van hun reis door Vietnam. De omgeving van Sapa is voor de natuurliefhebber een lust voor het oog. Diepe dalen gevuld met groene rijstterrassen en de mooiste heuvellandschappen zorgen voor prachtige uitzichten. In en rondom Sapa zijn een aantal leuke activiteiten te doen. Zo kun je een bezoek brengen aan omliggende dorpjes en kennis maken met de bergstammen die hier leven. In het gebied zijn ook mooie watervallen en prachtige wegen te vinden. Een scooter huren en zelf eropuit is een goede manier om de indrukwekkende omgeving van Sapa te verkennen. Je kunt meer lezen over dit leuke bergdorp in dit artikel over Sapa.

Backpacken bij groene rijstvelden in Sapa in Vietnam

Ha Giang

Tegen de grens van China aan ligt de regio Ha Giang. Hier vind je waarschijnlijk de allermooiste berglandschappen van heel Vietnam en misschien wel van heel Zuidoost-Azië. De bekendste stad in de regio heet ook Ha Giang. Dit is de uitvalsbasis voor de steeds bekender geworden Ha Giang Loop. De bekendste manier om deze ‘loop’ te doen is op de motor. In 3, 4 of 5 dagen tour je door het waanzinnige gebied heen en geniet je van de prachtigste uitzichten. De wegen zijn redelijk uitdagend door de vele bochten en de hoogteverschillen.

Voor backpackers die geen ervaring hebben met motor rijden, bestaat er de mogelijkheid gebruik te maken van een ‘easyrider‘. Je zit dan achterop de motor terwijl je langs de mooiste plekken in Vietnam rijdt. In het gebied kun je ook watervallen bezoeken, trekkingen doen en kajakken tussen reusachtige groene bergen. Wat ons betreft is de Ha Giang Loop een absolutie highlight die je niet mag missen als je gaat backpacken in Vietnam. Je kunt hier meer lezen over Ha Giang.

Motor rijdt op weg tussen bergen van Ha Giang Loop in Vietnam

Hoi An

Het kleine stadje Hoi An is een van de bekendere highlights van Vietnam. Het stadje staat bekend om de fijne sfeer die je hier ervaart. In het oude centrum van de stad vind je een breed scala aan leuke straatjes vol met versierde restaurantjes. In het centrum vind je verschillende tempels en traditioneel gekleurde huisjes. Alle straten worden verlicht door lampionnen. Midden in het oude centrum kun je in een bootje stappen en de prachtig verlichtte stad vanaf het water aanschouwen. Hoi An is niet zo groot en prima lopend te verkennen. Je kunt ook een fiets huren om de stad en de omgeving te verkennen. In de omgeving vind je leuke dorpjes waar je de buffels tussen de rijstvelden ziet lopen. Ga naar An Bang Beach voor een mooi zandstrand.

Boot vaart langs straten van Hoi An

Ninh Binh

De provincie Ninh Binh is spectaculair te noemen. Je vindt hier enorme karstgebergte die vanuit de grond honderden meters de lucht in reizen. De provincie wordt ook wel het ‘Halong Bay van het land’ genoemd. De bekendste activiteit om hier te doen, is een boottocht waarbij je in een roeiboot door de prachtige omgeving wordt gevaren. Je vaart over een rivier door de groene natuur, door 100 meter lange grotten en langs de gigantische karstbergen. De bekendste plekken om zo’n tour te doen zijn Tam Coc en Trang An. In de omgeving zijn mooie rijstvelden en prachtige uitzichtpunten te vinden. De bekendste is Mua Cave Viewpoint. Huur een fiets of scooter en ontdek de highlights van de omgeving.

Uitzicht op bergen vanaf Mua Cava viewpoint
Mua Cave viewpoint