Home » Azië » Maleisië » Borneo

Borneo: de mooiste plekjes op een rij

Borneo is het op twee na grootste eiland van de wereld en ligt tussen Maleisië en de noordelijke eilanden van Indonesië in. Het eiland staat bekend om zijn levendige jungle, verwilderde stranden en geweldige duikplekken. Ben je op zoek naar wilde dieren in Azië? Dan is backpacken in Borneo echt een aanrader. Het eiland vormt één van de beste locaties om wilde orang-oetans te spotten. We hebben hieronder de mooiste plekken en highlights in Maleisisch Borneo voor je op een rijtje gezet.

Maleisisch Borneo is erg groot: hoe bepaal je nu waar je het beste heen kunt gaan? Dat is helemaal afhankelijk van waar je van houdt en hoe lang je wilt backpacken in Borneo. Zo kun je de inheemse neusaap spotten tijdens jungle hikes in Bako Nationaal Park. Houd je meer van een combinatie van stad en natuur? Dan kun je vanaf de levendige stad Kuching een bezoek brengen aan het Orang-oetan Rehabilitatiecentrum. In het noorden van het eiland kun je tussen krokodillen op de Kinabatangan rivier varen, sun bears bewonderen in Sepilok of een bezoek brengen aan de grote stad Kota Kinabalu. Kortom, Borneo kent genoeg highlights om je een paar weken te vermaken.

Orang oetan in boom in Semenggoh in Kuching

Backpacken Borneo: de mooiste bestemmingen

Bako Nationaal Park

Ben je op zoek naar jungle stranden, wildlife en mooie wandelpaden? Dan is Bako Nationaal Park een aanrader. Het park is alleen te bereiken per boot en staat bekend om zijn vele ecosystemen. Een van de hoogtepunten hier is het spotten van de bedreigde neusaap. Vanaf de stad Kuching bereik je met bus 1A binnen drie kwartier de haven van het park. Hier kun je een bootticket boeken naar het park. Voor de entree en een retourtje naar het park vanaf Kuching betaal je nog geen €10,- p.p.

Neusaap in Bako National Park in Borneo Maleisië

Het park heeft in totaal 16 trails die je kunt lopen, verschillend in lengte en duur. Sommige staan bekend als ‘apentrails’, andere komen uit op bijzondere uitzichtpunten, junglestranden en kletterende watervallen. Wij hebben tijdens het wandelen geen apen gespot, maar kwamen wel veel bijzondere insecten en vogels tegen. Tip: de meeste dieren zijn aan het einde van de dag te bewonderen rondom headquarters bij het strand. Wij zagen hier neusapen, wilde zwijnen en een groep makaken. De meeste dieren zijn er vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag, dus we raden je aan een overnachting te boeken. Daarnaast kun je dan eventueel ook een night walk doen waarbij je o.a. vliegende eekhoorns en gifgroene slangen kunt zien!

Wilde zwijnen op strand van Bako National Park

De accommodaties in het park variëren qua prijs, afhankelijk van hoe luxe je het wilt hebben (vanaf €4,- voor een dorm slaapplaats tot €20 voor een privékamer). We raden je aan op tijd te boeken, want de kamers zitten vrij snel volgeboekt. Voor meer tips en informatie over prijzen, check deze uitgebreide pagina over Bako Nationaal Park.

Kinabatangan rivier

Staat het zien van wilde orang-oetans hoog op jouw bucketlist? Dan is de Kinabatangan rivier dé plek om naartoe te gaan. Voor velen is dit een echte highlight tijdens het backpacken in Borneo. De bruine rivier van 560 km lang kronkelt door de jungle van Maleisisch Borneo en zit vol met bijzondere dieren. Zo kun je er neusapen, olifanten, makaken, neushoornvogels en verschillende ijsvogels tegenkomen. Kortom, een absolute aanrader als je gaat backpacken in Borneo. Het dorpje Sukau vormt een handige uitvalsbasis voor tours en overnachtingen bij de Kinabatangan rivier. Je kunt hier verschillende safari’s en boottochten boeken. Organisaties hebben vaak een ochtendtour, zonsondergangtour en nachttour. Veel dieren komen namelijk vroeg in de ochtend of rond zonsondergang tevoorschijn.

Boot vaart door Kinabatangan rivier

Wij kozen voor een pakket van 3 dagen/2 nachten bij de organisatie Sakau Greenview Bed & Breakfast voor 500 RM (=€100). Deze organisatie heeft lage prijzen én goede recensies. Het pakket bestaat uit twee overnachtingen, zes (boot)tours, drie maaltijden per dag en vervoer van en naar jouw accommodatie in het plaatsje Sepilok of Sandakan. Je kunt je trip het beste van tevoren bij een organisatie te boeken. Je hoeft dan geen los vervoer te regelen en bent daardoor vaak goedkoper uit. Boeken kan online (bijv. via ) of bij aankomst op het vliegveld van Sandakan. Wil je meer informatie over de Kinabatangan rivier? Lees dan dit artikel.

Verbaasde aap in boom

Kota Kinabalu

De kustplaats Kota Kinabalu (KK) is de levendige hoofdstad van de deelstaat Sabah. Kota Kinabalu telt niet veel bijzondere bezienswaardigheden en is in onze ogen daarom geen must see. Het vormt vooral een goede uitvalsbasis voor andere bestemmingen in Maleisisch Borneo. Kota Kinabalu heeft veel leuke kleine activiteiten: geniet van een prachtig uitzicht bij het uitkijkpunt Signal Hill Observatory, bezoek de stadsmoskee bij zonsondergang, shop in een van de vele winkelcentra of geniet van het eten bij de lokale markt of aan de boulevard. Ook zijn er in Kota Kinabalu genoeg mooie spots waar je kunt duiken. Zo kun je zwemmen met walvishaaien en schildpadden of duiken bij wrakken uit de Tweede Wereldoorlog.

Stadsmoskee van Kota Kinabalu bij zonsondergang
De stadsmoskee van Kota Kinabalu

Vanaf Kota Kinabalu kun je ook een bezoek brengen aan Kinabalu National Park. Het park ligt op zo’n 2 uurtjes rijden van Kota Kinabalu en is een echte aanrader voor natuurliefhebbers. In het park ligt een van de hoogste bergen van Zuidoost-Azië: de Mount Kinabalu van 4092,5 meter hoog. Je kunt redelijk goedkoop net buiten het park overnachten of voor wat meer geld een overnachting in het park zelf boeken.

Zonsondergang bij de berg Mount Kinabalu in Maleisisch Borneo
Zonsondergang bij Mount Kinabalu

Op een half uurtje rijden van Kota Kinabalu ligt het kleine park Lok Kawi, waar verschillende diersoorten worden opgevangen (€4,- entree). Een ander park is het Tunku Abdul Rahman Nationaal Park. Dit is een van de bekendere bezienswaardigheden in Kota Kinabalu. Het nationaal park bestaat uit een aantal tropische eilanden niet ver uit de kust gelegen. Op de eilanden kun je wandelen, snorkelen of gewoon lekker relaxen.

Strand van Tunku Abdul Rahman Nationaal Park in Kota Kinabalu

In Kota Kinabalu heb je een grote keuze uit verschillende hotels voor elk budget: van goedkope hostels tot luxe resorts. Vanaf het vliegveld van Kota Kinabalu gaan meerdere (inter)nationale vluchten op een dag. Kom je vanuit Sandakan? Dan kun je eventueel ook een bus nemen naar Kota Kinabalu. Klik hier voor meer tips over activiteiten, prijzen en vervoer in Kota Kinabalu.

Kraampjes op lokale markt van Kota Kinabalu

Kuching

Kuching is een gezellige stad gelegen in de zuidelijke provincie Sarawak in Maleisisch Borneo. Dwars door de stad heen loopt een rivier met een leuke boulevard. Verder kun je in de stad een aantal activiteiten doen, zoals een bezoek brengen aan de Orchid garden, een kijkje nemen in het kattenmuseum, het historische Fort Margherita bezoeken of wandelen door de gezellige straatjes. Vanaf Kuching breng je ook gemakkelijk een bezoek aan het eerder genoemde Bako Nationaal Park.

Chinatown straten met lampionnen in Kuching

Een tweede bijzondere activiteit buiten Kuching is het orang-oetan centrum in Semenggoh. Dit rehabilitatiecentrum vangt verweesde en gewonde orang-oetans op om hen in de toekomst weer te kunnen introduceren in het wild. Vanuit Kuching kun je gemakkelijk bus K6 pakken naar het orang-oetan centrum (€0,80 entree).

Orang oetan klimt op boom

Er zijn redelijk veel accomodaties te vinden in Kuching, variërend van low budget tot super de luxe. Het vliegveld van Kuching ligt vlakbij het centrum en er gaan dagelijkse meerdere (inter)nationale vluchten naartoe. Meer weten over backpacken in Kuching? Klik dan hier.

Sepilok

Sepilok is een klein dorp in de provincie Sabah in Maleisisch Borneo. Deze plek mag je ook zeker niet overslaan als je voor langere tijd gaat backpacken in Borneo. De plaats vormt een leuke uitvalsbasis voor een aantal bijzondere activiteiten. Eén van de hoogtepunten van Sepilok is het Orang-oetan Rehabilitatiecentrum (€6 entree). Net als Semenggoh vangt dit centrum verweesde orang-oetans op om hen in de toekomst te herintroduceren in het semi-wild. Wat veel mensen niet weten is dat je hier ook een night walk kunt doen onder begeleiding van een gids.

Vogelspin in orang-oetan rehabilitatiecentrum in Sepilok tijdens nachtwandeling
Spot spinnen tijdens de night walk

Nieuwsgierig naar de kleinste beersoort ter wereld? Neem dan een kijkje in het Sun Bear Conservation Centre en spot de honingbeer (€6 entree). Het Sun Bear Conservation Centrum ligt tegenover het Orang-oetan Rehabilitatiecentrum. Er loopt een hoog pad om het terrein van de beren met verschillende uitzichtpunten. Een ander wildlife centrum is het Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary. Hier kun je wilde neusapen bewonderen. Vanaf Sepilok is het ongeveer een half uur rijden naar het park.

Sun bear in boom in conservation centrum in Sepilok in Borneo

Het Rainforest Discovery Centre (RDC) is een groot groen park met een meer en verschillende uitzichtpunten over het regenwoud (€3 entree). Er zijn verschillende trails aangelegd en er loopt een ‘hoog pad’ (= canopy walkway) door de reusachtige bomen. Ook kun je een night walk doen en wilde spookaapjes spotten!

Canopy walkway in Rainforest Discovery Centre in Borneo Sepilok
De canopy walkway in het Rainforest Discovery Centre

In Sepilok zijn meerdere accommodaties gevestigd waar je kunt overnachten. Aangezien er naast de bovengenoemde centra niet veel te doen valt, verblijven veel reizigers in Sandakan en boeken hiervandaan een dagtrip naar de centra. Ook zijn er bijna geen restaurants of winkels in Sepilok, dus een verblijf van 3 dagen is genoeg. Zorg dat je voldoende contant geld meeneemt, want er is geen pinautomaat in Sepilok. Wil je meer informatie over vervoer, prijzen en parken? Lees dan dit uitgebreide artikel over Sepilok.

*Koers: €1 = 5 RM