Home » Azië » Backpacken in Sri Lanka » Safari in Sri Lanka

Sri Lanka staat bekend om zijn prachtige natuur en geweldige diversiteit aan wildlife. Het land heeft een groot aantal nationale parken, ieder met zijn eigen bijzonderheden. Tijdens je safari in Sri Lanka zul je van alles tegenkomen: van indrukwekkende landschappen en verwilderde stranden tot zeldzame vogelsoorten en kuddes olifanten. Maar welk nationaal park kun je het beste bezoeken? We hebben hieronder bekende én minder bekende nationale parken in Sri Lanka op een rijtje gezet.

Op safari in Sri Lanka

Udawalawe National Park

Een van de bekendere parken voor een safari in Sri Lanka is Udawalawe. Het park is gelegen in het zuiden van Sri Lanka en wordt vaak bezocht vanuit de plaatsen Mirissa, Tangalle, Ella en Haputale. Wij pakten vanuit Ella de bus en na één overstap in Thanamalwila, bereikten we na ruim 2 uur Udawalawe. Je stapt bij het Uduwalawa junction uit de bus en bevind je in een drukke straat. In de straat vind je verschillende accommodaties en restaurants. Wij verbleven hier en gingen de volgende dag op safari. Het park ligt op ongeveer 10 minuten afstand. Het Udawalawe Nationaal Park is heel divers. Je vindt prachtige landschappen, dichte stukken bos, moerasachtige velden en mooie open weides.

Dieren in Udawalawe Nationaal Park tijdens safari in Sri Lanka

Dit park staat ook bekend om zijn vele olifanten en de kans dat je deze spot is dan ook heel groot. Toen wij hier waren zagen we op meerdere plekken in het park groepen olifanten. We stonden zelfs oog in oog met een moeder en baby olifant op twee meter afstand van onze jeep. Naast olifanten vind je in dit park mooie vogels, apen, buffels, herten, krokodillen, jakhalzen, varanen en nog veel meer. Hoewel Udawalawe redelijk bekend is viel het ons op dat we bijna overal de enige jeep waren en in alle rust de dieren konden bewonderen.

Olifanten voor de jeep tijdens een safari in Sri Lanka in Udawalawe

Beste reistijd Udawalawe

Het hele jaar door kun je hier op safari. Je hebt de meeste kans op goed weer in de maanden februari en maart. De safari’s vinden ‘s ochtends tussen 06:00 en 09:00 uur plaats en ‘s middags tussen 15:00 en 18:00. Het voordeel van een ochtendsafari in Udawalawe? Er zullen vroeg in de ochtend nog relatief weinig toeristen zijn. Ook in Udawalawe is het handig om de safari van tevoren te boeken, zodat je opgehaald en afgezet wordt bij je hotel.

Prijs: ongeveer €30 per persoon* (inclusief entree en jeep).

Olifant in Nationaal Park Udawalawe tijdens safari in Sri Lanka

Yala National Park

Het bekendste nationaal park van Sri Lanka is het Yala Nationaal Park. Het is dan ook het meest bezochte park van het land. Dit heeft natuurlijk zo z’n redenen: het park is heel veelzijdig. Daarnaast heeft het park de grootste luipaardenpopulatie ter wereld. Dit geeft helaas nog niet de garantie dat je ze ziet, maar er zijn maar weinig plekken op de wereld waar de kans zo groot is. 

 In het Yala National Park vind je zandwegen, graslanden en gebieden met struikgewassen. Verder vind je in dit park mooie rotsformaties en allerlei poeltjes en meertjes waar krokodillen en buffels in liggen. Het park gaat op een bepaald punt over in een mooi schoon en verwilderd strand. Op deze plek wordt tijdens de safari vaak even pauze gehouden.

Strand van Yala Nationaal Park in Sri Lanka

De diversiteit van dieren in Yala is groot. Zo zagen wij meerdere keren olifanten, apen, krokodillen, mangoesten, kameleons en veel mooie vogels. We hebben zelf tot twee keer toe een luipaard gespot. Een groot nadeel van het park is dat het zo druk bezocht wordt. De gidsen hebben contact met elkaar dus al wordt er iets bijzonders gespot, dan deel je dat binnen no-time met een hele rij andere jeeps.

Herten in Yala Nationaal Park in Sri Lanka

Beste reistijd Yala

De meeste bezoekers verblijven in het nabijgelegen plaatsje Tissamaharama. Je kunt hier eenvoudig je safari boeken. De beste periode om Yala te bezoeken is tussen februari en juli. Het water staat dan laag en de dieren zijn goed zichtbaar. Het is in deze periode ook meestal droog. De safari’s vinden heel de dag plaats. Het slimste is om direct het park te betreden als het open gaat om 06:00. Het is dan nog niet zo warm waardoor er minder bezoekers zijn en je een grotere kans hebt op het spotten van dieren. Wil je in de middag gaan? Dan is het slim om na 16:00 te gaan. De dieren komen dan weer uit de schaduw en zijn beter zichtbaar.

Prijs: ongeveer €30 per persoon* (inclusief entree en jeep).

Landschap in Yala Nationaal Park tijdens safari in Sri Lanka

Bundala National Park

Op korte afstand van Yala vind je het veel minder bekende Bundala Nationaal Park. Het park ligt aan de zuidkust. Dit park staat vooral bekend vanwege de vele vogelsoorten. Het gebied bestaat uit een soort lagune landschap en je vindt overal verschillende watertjes. Ook dit park bezoek je vanuit het stadje Tissamaharama. Je hebt hier minder kans op groot wildleven zoals olifanten, ook al zijn die er wel. Verder vind je hier apen, buffels, leguanen én de zoutwaterkrokodil. Deze krokodil kan wel zeven meter lang worden.

Krokodil in Nationaal Park tijdens safari in Sri Lanka

Ben je een echte vogelspotter? Dan zit je hier goed. Bundala Nationaal Park is een waar vogelparadijs. Je kunt hier wel 200 verschillende vogelsoorten spotten. Zo zitten in Bundala Nationaal Park roofvogels, ooievaars, flamingo’s en een aantal bijzondere soorten zoals de grote giel en de Indische nimmerzat. Het grote voordeel van Bundala National Park is dat er weinig bezoekers zijn.

Beste reistijd Bundala

Het park is heel het jaar door te bezoeken. November en december zijn minder aantrekkelijke maanden om het park te bezoeken vanwege de grote kans op regen. Van september tot maart spot je hier de meeste vogels in verband met migrerende vogels. Het park gaat in de ochtend om 06:00 open en sluit om 18:00. De meeste dieren spot je ‘s ochtends vroeg of aan het einde van de middag.

Prijs: ongeveer €35 per persoon* (inclusief entree en jeep).

Minneriya en Kaudulla National Park

Vanuit Polonnaruwa, Sigiriya of Dambulla kun je een bezoek brengen aan het Minneriya of het Kaudulla Nationaal Park. De meeste mensen zullen één van deze parken bezoeken vanaf Dambulla. Vanaf Dambulla is het zo’n 40 minuten rijden naar de parken. Minneriya en Kaudulla Nationaal Park gaan in elkaar over en hebben dus ongeveer hetzelfde te bieden. In de parken vind je grote weide vlaktes met mooie uitzichten. Het is hier rustiger dan in andere parken die een stuk bekender zijn. De parken zijn qua omvang niet heel groot maar prima voor een complete safari ervaring. De hoofdattractie in Kaudulla en Minneriya Nationaal Park zijn de kuddes olifanten.

Beste reistijd Minneriya en Kaudulla

Je kunt het hele jaar door op jeep safari in Minneriya en Kaudulla. Deze tours vinden ‘s ochtends tussen 05:30 en 09:30 plaats en ‘s middags tussen 14:00 en 18:00. Boek de safari van tevoren zodat je opgehaald en afgezet wordt bij je hotel. Je hebt de meeste kans op het spotten van olifanten in de periode van augustus tot december. In de droge periodes verplaatsen de olifanten zich naar het Minneriya National Park. De beste kans om de olifanten te zien is in de middag rond 14:00. Ze gaan dan eten en drinken. Maak je geen zorgen over het vinden van olifanten. De gidsen weten precies waar ze te vinden zijn. In augustus en september vindt het natuurfenomeen ‘The Gathering‘ plaats: honderden olifanten verzamelen zich dan rondom een meer om te drinken en te baden.

Prijs: ongeveer €25 per persoon* (inclusief entree en jeep).

Olifant in Natinaal Park tijdens safari in Sri Lanka

Wilpattu National Park

Wilpattu is in het noordwesten van Sri Lanka gelegen. Het is het grootste en oudste park van Sri Lanka. Door de ligging en het feit dat het lange tijd niet toegankelijk is geweest voor toeristen is dit park nog redelijk onbekend gebleven. Vanaf de stad Anuradhapura rijd je binnen een uur naar het park. Aan de rand van het park zijn ook genoeg accommodaties te vinden. In het park vind je een grote variatie aan landschappen en wildlife. Ook in Wilpattu Nationaal Park leeft een grote populatie luipaarden die met regelmaat gespot worden. Een andere bijzondere diersoort die je hier kan treffen is de lippenbeer. Wil je in alle rust op safari in Sri Lanka? Dan is Wilpattu een goed optie. Het grote voordeel van dit park is namelijk dat er vrij weinig toeristen komen. Het nadeel is dat je hier over het algemeen iets beter je best moet doen om veel dieren te zien.

Beste reistijd Wilpattu

Het park is heel het jaar door open. In oktober en november valt de meeste regen, waardoor deze maanden minder populair zijn om Wilpattu te bezoeken. De safari’s vinden heel de dag plaats. De meeste kans op wildlife heb je ‘s ochtends tussen 06:00 en 10:00 en in de middag tussen 15:00 en 18:00.

Prijs: ongeveer €35 per persoon* (inclusief entree en jeep).

* De totale safari kosten zijn voor een groot deel afhankelijk van het aantal personen dat een jeep deelt. Ze kunnen dus iets lager of hoger uitvallen. De gemiddelde duur van een safari in Sri Lanka ligt rond de drie uur.

Komodovaraan in Yala Nationaal Park tijdens safari in Sri Lanka
Vogel in Nationaal Park tijdens safari in Sri Lanka
Krokodil in Udawalawe Nationaal Park tijdens safari in Sri Lanka
Landschap in Udawalawe tijdens safari Sri Lanka