Home » Azië » Maleisië » Borneo » Bako National Park

Ben je op zoek naar wildlife, mooie trails en verwilderde jungle stranden? Dan is Bako National Park dé plek om naartoe te gaan! Het park is gelegen in de groene provincie Sarawak in Maleisisch Borneo en is alleen te bereiken per boot. Eén van de hoogtepunten van Bako NP is het spotten van de bedreigde neusaap. Ook staat Bako bekend om zijn grote diversiteit aan ecosystemen: van strandvegetatie tot veenmoerasbossen, je vindt het er allemaal. Een aanrader: boek een accommodatie om in Bako National Park te overnachten. Op die manier kun je ook in de avond wildlife spotten!

Wilde zwijnen op strand van Bako National Park
Wilde zwijnen op het jungle strand van Bako
Uitzichtpunt op strand van Bako National Park

Hoe kom je in Bako National Park?

De meeste reizigers verblijven in de stad Kuching voordat zij naar Bako National Park vertrekken. Vanuit Kuching kun je gemakkelijk een bus pakken richting het Bako NP, bus 1A (3,50 RM = €0,70). Na zo’n drie kwartier rijden kom je aan bij de ‘haven’ van Bako NP. Hier moet je je registreren, een entree fee betalen (20 RM = €4,-) en een retourticket kopen voor de boot (20 RM = €4,-).

Zelf waren we er om 08:00u en konden we om 08:15u al vertrekken vanaf de haven. Als het meezit zijn de golven niet te hoog en heb je niet het gevoel dat de boot ieder moment kan omslaan. Je kunt dan heerlijk genieten van een leuke boottocht met een mooi uitzicht. Als het tegenzit zal de boottocht één groot avontuur óf één grote ramp voor je zijn. Maar wees gerust: als de kans op omslaan van de boot te groot is door de hoge golven, zullen de gidsen niet varen.

Boot vaart over rivier in Bako National Park
De 'haven' van Bako National Park

De jungle trails

Na aankomst met de boot kun je bij het ‘headquarters’ een overzicht krijgen van de verschillende trails in het park. Headquarters is het hoofdkantoor én restaurant van Bako National Park, gelegen aan het strand. In totaal lopen er 16 trails door het park die verschillen in lengte en duur. Dit staat allemaal duidelijk aangegeven op het overzicht. Mocht je een snelle wandelaar zijn, dan kun je ervan uitgaan dat je de trail bijna twee keer zo snel kunt lopen als aangegeven. Iedere trail heeft zijn eigen charmes: sommige komen uit op bijzondere uitzichtpunten, andere op verwilderde junglestranden en weer een andere op een kletterende waterval. Daarnaast staan een aantal trails bekend als ‘de apentrails’ (o.a. Telok Paku en Delima): bij deze trails heb je een grote kans op het spotten van neusapen, silver leaf monkeys en makaken.

Kaart met wandel trails in Bako National Park
Wandeling door jungle van Bako NP
Hike in jungle van Bako NP

Ondanks dat wij beide ‘apentrails’ hebben gelopen, hebben we helaas geen aap kunnen spotten op de paden. Wel kwamen we onderweg bijzondere vogels en insecten tegen. Of je nu wel of geen dieren spot, de trails zijn op zichzelf al erg mooi. Alleen voor het spotten van dieren hoef je dus niet per se de paden op. Sterker nog, de meeste dieren zijn aan het einde van de dag te bewonderen rondom headquarters, het strand en de enkele  jungle hutjes in het park. Veel mensen bezoeken het park als ‘daytrip’, maar nadat alle ‘dagjesmensen’ weg waren, leken er steeds meer dieren op het strand en bij headquarters te verschijnen. Tussen de groene bladeren van de bomen bij het jungle strand spotten we uiteindelijk de neusaap! Ook liepen er steeds meer makaken rond en zagen we een moederzwijn met twee kleintjes.

Neusaap in Bako National Park in Borneo Maleisië
Neusaap gespot!

Bako National Park overnachten

De locals vertelden dat de meeste dieren vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag te zien zijn. We raden je daarom aan om in Bako National Park te overnachten, zodat je niet de laatste boot van 15:00u terug hoeft te pakken. Daarnaast kun je dan eventueel ook een night walk meelopen voor 10 RM (= €2,-). Tijdens deze walk heb je kans op het spotten van allerlei bizarre insecten, kleurrijke vogels, gifgroene slangen en vliegende eekhoorns!

Kikker tijdens Night Walk in Bako National Park

Besluit je in Bako National Park te overnachten? Dan heb je keuze uit verschillende accommodaties. Deze variëren qua prijs, afhankelijk van hoe luxe je het wilt hebben. Zelf kozen we voor een driepersoonskamer voor 100 RM (€20,-) in een ‘twee-onder-één kap jungle hut’ (we deelden de hut met een ander gezin, maar hadden een privé slaapkamer). Daarnaast is er ook een dorm waar je al vanaf 20 RM (€4,-) per persoon kunt slapen. We raden je aan op tijd te boeken, want de kamers zijn erg geliefd en zitten vrij snel volgeboekt. Zelf konden we twee weken van tevoren op het nippertje de laatst beschikbare kamer boeken. Hier kun je een accommodatie boeken om in Bako National Park te overnachten.

*Koers: €1 = 5 RM

Jungle hut in Bako Nationaal Park overnachten
Onze ‘twee-onder-één kap jungle hut’
Strand van Bako National Park
Aap in park met wildlife