Home » Reistips » Jouw reisbestemming kiezen

Je hebt besloten ertussenuit te gaan. De vraag is alleen nog waar naartoe. Er zijn oneindig veel mogelijkheden dus hoe kies je nou de juiste bestemming? Hieronder hebben we een aantal zaken voor je op een rij gezet om rekening mee te houden bij het plannen van jouw reis.

Welke richting wil je op?

Bij een korte vakantie is de kans groot dat je in Europa blijft. Heb je meer tijd en wil je verder weg? Dan is het belangrijk dat je erachter komt welke richting je op wilt. De wereld is zo groot en er zijn zoveel mogelijkheden: je moet goed kijken wat aansluit bij jouw reisvoorkeuren. Azië is bijvoorbeeld totaal verschillend van Amerika. Om erachter te komen welke delen van de wereld jou het meest aanspreken moet je research doen. Reisprogramma’s, magazines en reisblogs kunnen je een goed idee geven van een land en zo kom je er vanzelf achter welke bestemming het beste bij je past. Bekijk hier onze reisblogs over verschillende bestemmingen.

Hoeveel tijd heb je?

Als je een week de tijd hebt, zal backpacken in Australië niet echt een optie zijn. Je zult het dan dichter bij huis moeten zoeken. Vooral bij kortere vakanties is het belangrijk rekening te houden met de reistijden. Zo kun je lezen: acht dagen Spanje, terwijl dit er in werkelijkheid maar zes zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als je de eerste dag van je reis s’avonds vertrekt en de laatste dag s’ochtends vroeg weer terug moet. Hou ook rekening met eventuele tussenstops en de afstand tussen het vliegveld of treinstation en de accommodatie.

Heb je langer de tijd en wil je meerdere weken rondreizen? Dan is het van belang dat je van tevoren uitzoekt hoeveel tijd je nodig hebt om een land te ontdekken en hoe lang je ergens wilt zijn. Je kunt voor een maand naar Australië, maar om het grootste gedeelte van Australië echt te zien is dit weer veel te kort. Een maand is lang maar Australië is groot. Houd dus rekening met de grootte van het land.

De juiste reisperiode: hoe is het klimaat en het weer?

Houd bij het kiezen van jouw bestemming rekening met de reisperiode. Je zit natuurlijk niet te wachten op een strandvakantie in de regen. Stel je hebt besloten om in juni naar Azië te gaan maar je weet nog niet welk land, hoe kies je dan de beste bestemming? juni is officieel het regenseizoen in Azië en dus niet de beste periode om hier te reizen. Azië is echter groot en in juni kun je in sommige delen prima vertoeven. Zo zijn Sri Lanka en Indonesië in juni prima te doen. Naast het weer is het ook belangrijk om te kijken naar het reisadvies. Zo kunnen bepaalde gebeurtenissen in een land invloed hebben op jouw reis. Check dit dus altijd van te voren op deze website van de Rijksoverheid.

Het strand van Kelingking Beach op Nusa Penida in Indonesië
Nusa Penida (Indonesië) vormt een prima bestemming in het regenseizoen

Wat is je budget?

Bij het plannen van jouw vakantie speelt je budget uiteraard een belangrijke rol. Het kan handig zijn om van tevoren een schatting te maken van je uitgaven. Deze zijn per persoon verschillend en hangen zeker af van het land dat je bezoekt. Ook de reisperiode heeft invloed op je uitgaven. Zo is een vakantie in Europa in de maanden juli en augustus vaak een stuk duurder dan buiten het hoogseizoen.

Er zijn veel verschillende manieren om jouw bestemming te bereiken. Denk aan een reis per boot, auto, trein, bus of vliegtuig. Vliegtickets behoren tot één van de grotere uitgaven van het vakantiebudget. Door gebruik te maken van vergelijkingssites zoals Skyscanner kun je geld besparen. Daarnaast is het handig om de prijzen voor meerdere vliegvelden te vergelijken. Zo kan een vlucht vanaf Eindhoven een stuk goedkoper zijn dan vanaf Amsterdam. En als je gaat backpacken in Indonesië kan het schelen om via Bangkok in Thailand te vliegen. Wees flexibel als het kan: het scheelt als je een een beetje speling hebt met data. Zo kan die ene dag eerder vertrekken soms wel €100,- schelen.

Eenmaal op de bestemming zijn er nog meer kosten, denk bijvoorbeeld aan eten en drinken. De kosten hierin verschillen enorm per land. Een flesje cola van €0,40 in de Filipijnen kan in Hawaii opeens €5 kosten. Een andere uitgavepost zijn je overnachtingen. Een hotel, appartement, villa of hostel: er is vaak keuze genoeg. Echter zit aan elk type accommodatie een andere prijsklasse gekoppeld en verschilt dit ook nog eens per land. Zo kan een hostel in New York duurder uitpakken dan een Luxe Suite in Kuala Lumpur. Ook kan het soms goedkoper zijn om samen een slaapkamer delen dan met z’n tweeën in een hostel overnachten.

Infinity pool zwembad van Regalia Suites in Kuala Lumpur
Hotels in Kuala Lumpur: luxe én goedkoop

Als je je op reis veel verplaatst, is het belangrijk om rekening te houden met vervoerskosten. Denk hierbij aan het gebruik van openbaar vervoer, (binnenlandse) vluchten en de huur van een auto of scooter. Maak hierin ook slimme keuzes. Je verplaatsen in New York kan met de taxi, maar loopt aardig op in de kosten. Hetzelfde ritje met de metro is daarentegen erg goedkoop en vaak nog sneller.

Nog een belangrijke kostenpost zijn de activiteiten die je wilt gaan doen. In bijna alle landen kun je je duikbrevet halen maar er zit overal een ander prijskaartje aan vast. Door research te doen kun je een hoop geld besparen. Zo is duiken in Thailand een stuk goedkoper dan op de Malediven maar als je goed zoekt kom je er achter dat het ook op de Malediven goedkoop kan. Benieuwd hoe? Dat lees je hier.

Droneshot van strand met resort hutjes in de Malediven
Goedkoop backpacken in de Malediven? Dat kan!

Hoe ziet je reisgezelschap eruit?

Iedereen heeft zo zijn eigen reisvoorkeuren. De één slaat het liefst geen één activiteit over terwijl de ander zijn vakantie het liefste op een strandbed doorbrengt. Als je samen of met een groep op vakantie gaat is het dus belangrijk dat je van elkaar weet welke voorkeuren iedereen heeft. Zo voorkom je onenigheid op reis. Solo reizen is steeds normaler en natuurlijk ook altijd een optie.

Een passieve of actieve vakantie?

Bedenk bij het kiezen van je bestemming wat aansluit bij je interesses en past bij het doel van je vakantie. Ga je op vakantie om bij te komen of om zoveel mogelijk te kunnen zien? Sommige plekken zijn ideaal voor een luie zonvakantie, terwijl andere locaties uitnodigen tot actie. Zo ligt de een graag een week op hetzelfde strand terwijl de ander in diezelfde week tientallen stranden op de foto heeft gezet (zonder er gebruik van te maken). Het is dus belangrijk om voor jezelf na te gaan hoe actief je bent en wat voor jou de beste balans is tussen ontspannen en ontdekken.

Reizigers die graag wat rustiger aan doen verblijven vaak langer op één plek. Voor hen is de locatie meestal erg belangrijk. Reis je na elke overnachting weer verder, dan overnacht je vaak ergens omdat er een bepaalde activiteit of attractie op de route ligt. Veel backpackers die al langere tijd rondreizen kiezen ervoor hun laatste week op een mooi plekje te besteden en bij te komen van hun reis. Zo spenderen een hoop backpackers hun laatste week in een accommodatie aan een mooi strand of in een resort met zwembad. Mocht je dit ook aantrekkelijk vinden, houd hiermee dan rekening bij het plannen van je reisroute.

De mate van comfort?

Elke dag een luxe suite met ontbijt of gedeelde kamers en streetfood? Er is vaak keuze genoeg en voor ieder wat wils. De vraag is: wat wil jij? Denk hier goed over na. Over het algemeen geldt dat Azië één van de goedkoopste bestemmingen is om rond te reizen. Natuurlijk verschillen de prijzen hier ook per land en zijn de kosten van je reis daarnaast afhankelijk van hoeveel luxe je wenst.

Een backpacker die rekening houdt met zijn uitgaven en om de paar dagen een iets luxer hotel kiest, uit eten gaat en af en toe een activiteit doet, zal aan zo’n €35,- per dag genoeg hebben. In landen zoals Laos kan dit nog een stuk goedkoper uitvallen, terwijl een land als Singapore weer iets duurder is. Met een budget van €50,- per dag kun je hier gebruik maken van hotels met zwembaden, goede restaurants en duurdere activiteiten. Ben je echt heel zuinig? Dan kom je met een budget van €25,- per dag ook een heel eind in Azië. Zo is het in Azië mogelijk om voor een paar euro in een slaapzaal te overnachten.

Daar waar je in Azië voor €20,- een mooi hotel met zwembad inclusief ontbijt kan vinden, lig je voor hetzelfde geld in Nieuw-Zeeland in een slaapzaal met tien andere reizigers. Ook vervoer, eten en drinken en activiteiten zijn in Nieuw-Zeeland veel duurder. Daarentegen is Nieuw-Zeeland veel toegankelijker om met een huurauto of camper op pad te gaan en te kamperen. Denk dus goed na over hoeveel comfort je wilt en besef dat je in elk land een andere prijs betaalt voor comfort.

Met camper reizen door Nieuw-Zeeland
Kies je voor een budget vakantie in Azië of een campervakantie in Nieuw-Zeeland?